2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Hódmezővásárhely

Több utca új nevet kapott

Új utcaneveket kell megtanulniuk a hódmezővásárhelyieknek. A közgyűlés döntése értelmében a Gorkij, a Martinovics, az Ormos Ede, a Somogyi Béla és a Táncsics Mihály utca kapott új nevet. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ott lakóknak új okmányokat kell kiállíttatniuk. A költségeket az önkormányzat állja.

Gorgkijt Gácsi László, az ’56-os forradalom vásárhelyi mártírja váltotta.

A Gorkij utcából Gácsi László utca, a Martinovics utcából Görgei Artúr utca, a Somogyi Béla utcából Tisza István utca, a Táncsics Mihály utcából Bethlen István utca, az Ormos Ede utcából Németh László utca lett. Az Erzsébeti út bekerült hivatalos utcanévként, csakúgy, mint a Mártélyi út, a Káposztáskert utca és a Tóth malom utca.


Az utcanevek változása miatt személyi okmánycserére is szükség van. Az önkormányzat állja ennek költségeit.

Az érintett lakóknak új okmányokat kell kiállíttatniuk, az önkormányzat ennek teljes költségét átvállalja. A járási hivatal pedig jelezte, hogy felkészültek az utcanév-módosítások miatti okmánycserére. A névváltoztatást egyébként azzal indokolták, hogy az ideológiailag vitatott személyeket a városhoz szorosan kötődő személyekre igyekeznek cserélni.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a május 12-i testületi ülésen, amelyen végül elfogadták az utcanevek megváltoztatását, úgy fogalmazott, Gácsi Lászlónak nem állít méltó emléket Hódmezővásárhely, és helyes, hogy egy vásárhelyi mártírról így emlékezzen a város, Görgei Artúrnak emléket állítani pedig társadalmi kezdeményezés volt. Tisza Istvánról szólva hozzátette, ő Hódmezővásárhely díszpolgára is, így helyes, hogy a város utcát nevez el róla. Bethlen István országgyűlési képviselője volt a városnak, a munkája nagymértékben hozzájárult a Hódmezővásárhely gazdasági fejlődéséhez. A Németh László utcával kapcsolatban úgy fogalmazott, a város XX. századi életében Németh László fontos szerepet töltött be, a Kossuth-díját is felajánlotta a Bethlen gimnázium könyvtárának felújítására, így a város kötelessége, hogy emléket állítson neki.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek