2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Tömeges bevándorlásra készült fel az olasz belügyminisztérium

Kétszázezer ember érkezésére készült fel az olasz belügyminisztérium az év végéig: a menedékkérőket a tervek szerint szétosztják a tartományok között, az illegális bevándorlóknak kiutasítótáborokat hoznak létre júliusig – írta az olasz sajtó kedden.

A La Repubblica című napilap értesülése szerint a belügyi tárca pontos ütemtervet dolgozott ki a helyzet kezelésére. Év végéig 200 ezer vagy ennél is több ember érkezésével számolnak, miközben már jelenleg is mintegy 180 ezer menedékkérő vagy illegális bevándorló tartózkodik a különböző olaszországi befogadóközpontokban. Év eleje óta több mint 43 ezren érkeztek az országba, ez majdnem negyven százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Többségük Nigériából, Bangladesből és Guineából érkezett.


Az érkezőket – akik majdnem kivétel nélkül a dél-olaszországi partokon kötnek ki – az olasz tartományok között akarják szétosztani, megnövelve a migránskvótákat. Lombardiában, amely eddig is a legtöbb migráns fogadta be, év végéig az eddigi 25 ezer helyett 28 ezer embert helyeznek el, Campaniában pedig az eddig 16 ezer helyett 19 ezret. A kétezer lakosnál kisebb önkormányzatoknak 6 migránst, a kétezer lakosnál nagyobbaknak minden ezer lakosra 3,5 embert kell befogadniuk, míg a nagyvárosoknak – amelyeket már eddig jobban megterheltek – 2 migránst minden ezer lakos után. Az önkormányzatok továbbra is önkéntes alapon fogadhatnak be menedékkérőket: eddig a mintegy 8 ezer olasz városból 2880 csatlakozott. A befogadott személyek után az önkormányzatok napi 35 eurót kapnak, valamint más költségvetési támogatást, adókedvezményeket.

Ezzel egy időben a belügyminisztérium megkezdi az úgynevezett kiutasítóközpontok (Cpr) kiépítését az illegális bevándorlók kitoloncolására. Júliusig 11 központ készül el – írta a Corriere della Sera című újság. A kiutasítóközpontokat a lakott területtől távol, repülőterek közelében alakítják ki, ahonnan gyorsan, kis csoportokban tudják hazaszállítani a menedékkérelemre nem jogosult migránsokat. Minden tartományban egy-egy központot hoznak létre: Lombardiában például a volt Montichiari-kaszárnyában, Lazio tartományban az eddig is migránsközpontként működő Ponte Galeria táborában, Szardínián egy volt börtönben. Az első tizenegy kiutasítóközpontban összesen 1100 embert tudnak majd elhelyezni.


Az olasz belügyminisztérium már korábban kidolgozta új migrációs rendszert, benne a menedékkérelmek elbírálásának szigorításával és az illegális bevándorlók kiutasításának felgyorsításával, és áprilisban a római parlament is elfogadta azt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rekordot állított fel az Aquaman

  Rekordot állított fel az Aquaman

  Az év egyik leggyengébb mozis hétvégéjén is a Ralph lezúzza a netet: Rontó Ralph 2 végzett az élen, az animációs film 16,1 millió dollárral növelte hazai bevételét, amely így három hét alatt elérte a 161 milliót.

 • Erősebb lehet Merkel utódja

  Erősebb lehet Merkel utódja

  Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

 • Elfogadták Soros migránspaktumát

  Elfogadták Soros migránspaktumát

  Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.