EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,61 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Tréningsorozat Kárpátalján a Kereskedőházzal

Mintegy félszáz térségbeli magyar vállalkozó részvételével május 3-án Kárpátalján kezdetét vette a Magyar Nemzeti Kereskedőház idei határon túli tréningsorozata, az MNKH Exportakadémia, amely ma ér véget. Az esemény célkitűzése, hogy a résztvevő vállalkozók a képzésnek köszönhetően hatékonyabban és a külpiaci igényekhez igazodóan tudják majd felhasználni a 2016-ban meghirdetett Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program által biztosított forrásokat.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) határon túli magyar vállalkozások képzését és átfogó tájékoztatását célzó tréningsorozata újabb állomáshoz érkezett. Ezúttal a kárpátaljai magyar cégek kapnak friss külpiaci információkat és gyakorlati ismereteket az MNKH Exportakadémia keretében.


A minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési támogatás legfőbb célja, hogy a szülőföldjén tartsa a közösséget, helyben segítse elő a magyar családok megélhetését. A gazdaságfejlesztési program révén a kárpátaljai magyarok megfelelő egzisztenciális lehetőségekhez juthatnak, és ha már elmentek, a kedvező támogatásoknak köszönhetően hazatérhetnek.

– A Programnak köszönhetően egyértelműen nőtt a bizalom a kárpátaljai magyar vállalkozókban. A bizalomépítéshez jó alapul szolgált a gazdaságfejlesztési program múlt évi első szakasza, amikor a kárpátaljai magyar pályázók 97 százaléka, több mint ezer vállalkozás jutott vissza nem térítendő támogatáshoz több mint kétmilliárd forintnyi összértékben. Ezen kívül mintegy 14 ezer kárpátaljai magyar részesült támogatásban földtulajdonának földhivatali nyilvántartásban történő rendezésére – hangsúlyozta Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára.


A Kereskedőház feladata, hogy a már rendelkezésére álló infrastruktúrája, élő kapcsolatrendszere, valamint képzései révén minél szélesebb körben tegye képessé a határon túli magyar vállalkozásokat a gazdaságélénkítő források hatékony felhasználására, ezáltal üzleti tevékenységük fejlesztésére, közös árualapok létrehozására, exportsikerek realizálására.

Ezt a célt szolgálja az MNKH Határon túli Exportakadémia tréningsorozata is, melyet a Kereskedőház – látva a tavalyi évi sikereket – az idei esztendőben ismét megszervezett. A kárpátaljai Makkosjánosiban megvalósuló eseményen állami szervezetek képviselői, elismert trénerek, külpiaci szakértők, valamint sikeres exportőrök tartanak előadásokat.

Dr. Grezsa István, Dr. Brenzovics László, Oláh Zsanett, és Kiss-Parciu Péter

– Az MNKH kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyar vállalkozások szakmai támogatására, éppen ezért két irodát nyitottunk a régióban, Beregszászon és Ungváron. Irodáink feladata az üzleti lehetőségek felkutatásán túl a naprakész piaci és pályázati információk biztosítása a magyar érdekeket szolgáló gazdasági szereplők számára, valamint a helyi szakmai- és állami szervezetekkel szoros együttműködésben koordinálni a Gazdaságfejlesztési Program hatékony felhasználását – mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti kereskedőház vezérigazgatója.

– A Magyar Kormány által indított Gazdaságfejlesztési Program tovább dinamizálhatja a kétoldalú együttműködéseket. Üdvözöljük a Magyar Nemzeti Kereskedőházat, mely Exportakadémiája keretében átadja azt a tudást, mely nélkülözhetetlen a helyi vállalkozóknak a nemzetközi exportsikerek eléréséhez.  – mondta Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A tréningsorozat következő állomása az MNKH előzetesen tervei szerint Erdélyben, majd a Felvidéken lesz.

Együttműködő partnerünk a Magyar Nemzeti Kereskedőház.

Kapcsolódó Cikkek