EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,81 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Érd

Túra értékek között

Magyar Földrajzi Múzeum és minaret, Magyarok Érdi Vására és Fundoklia-völgy – a sort még hosszan lehetne folytatni. Közös bennük, hogy mind megannyi egyedülálló, másutt nem fellelhető érték. Az érdiek büszkék lehetnek rájuk. Pest megye értékei mutatkoztak be első ízben itt, Érden.

A megyei közgyűlés elnöke, Szabó István forrásokhoz hasonlította ezeket az értékeket, amelyek a településeket táplálják, erőt, energiát adnak az itt lakóknak mindennapi életükhöz. Az értéktártúra – amelynek megrendezésére a megyében első ízben Érden került sor – ezen értékek bemutatására szolgált. Azt is elmondta Szabó István, hogy a Pest megyei önkormányzatnak fontos a megyében fellelhető értékek felmutatása, de főként az, hogy ne csak ismertté, hanem „élővé” tegye a megyében fellelhető kivételes értékeket.


A túra a Magyar Földrajzi Múzeumban kezdődött Kovács Sándor vezetésével

Tehát nem elegendő, ha csupán felkutatják, nyilvántartásba veszik ezeket, szervesen be kell épülniük a település, a város életébe. Amikor a megyei közgyűlés olyan értéktúrák szervezése mellett döntött, amelyeken az érdeklődők közelről szemügyre vehetik, körbejárhatják, akár meg is érinthetik az értékeket, éppen ez volt a cél.

A Magyarok Érdi Vásárához kapcsolódva az értékek bemutatása a Magyar Földrajzi Múzeumban kezdődött, Kovács Sándor értő vezetésével. Ezt követően Érd egyedülálló természeti kincse, a Fundoklia-völgy szépségeivel ismerkedhettek meg a látogatók.


A Fundoklia-völgy szépségeivel Szerényi Júlia ismertette meg a látogatókat

Szerencsére az időjárás kedvező volt, gyönyörűen sütött a nap, és a táj jellegzetes tavaszi vadvirágai is kibontották már szirmaikat. Kállayné Szerényi Júlia és Szerényi Gábor szakmai vezetésével nemcsak kellemes sétában volt részük a túrázóknak, hanem sok érdekes ismerettel is gazdagodtak.

Nem maradhatott ki a látványosságok sorából a minaret sem

Voltak, akik csak lentről csodálták meg a karcsú építményt…

…de a bátrabbak fentről fotózták a nem mindennapi panorámát
Fotók: Boros Sándor

Ebéd után a vendégek elmentek Érd-Óvárosban a minarethez, majd – mintegy a program megkoronázásaképpen – a városközpontba visszaérkezve a Magyarok Érdi Vásárát is megtekintették.

Az érdiek pedig – nem először – nyugtázhatták: mennyi értékük van.

Kapcsolódó Cikkek