EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,74 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Érd

Túra értékek között

Magyar Földrajzi Múzeum és minaret, Magyarok Érdi Vására és Fundoklia-völgy – a sort még hosszan lehetne folytatni. Közös bennük, hogy mind megannyi egyedülálló, másutt nem fellelhető érték. Az érdiek büszkék lehetnek rájuk. Pest megye értékei mutatkoztak be első ízben itt, Érden.

A megyei közgyűlés elnöke, Szabó István forrásokhoz hasonlította ezeket az értékeket, amelyek a településeket táplálják, erőt, energiát adnak az itt lakóknak mindennapi életükhöz. Az értéktártúra – amelynek megrendezésére a megyében első ízben Érden került sor – ezen értékek bemutatására szolgált. Azt is elmondta Szabó István, hogy a Pest megyei önkormányzatnak fontos a megyében fellelhető értékek felmutatása, de főként az, hogy ne csak ismertté, hanem „élővé” tegye a megyében fellelhető kivételes értékeket.


A túra a Magyar Földrajzi Múzeumban kezdődött Kovács Sándor vezetésével

Tehát nem elegendő, ha csupán felkutatják, nyilvántartásba veszik ezeket, szervesen be kell épülniük a település, a város életébe. Amikor a megyei közgyűlés olyan értéktúrák szervezése mellett döntött, amelyeken az érdeklődők közelről szemügyre vehetik, körbejárhatják, akár meg is érinthetik az értékeket, éppen ez volt a cél.

A Magyarok Érdi Vásárához kapcsolódva az értékek bemutatása a Magyar Földrajzi Múzeumban kezdődött, Kovács Sándor értő vezetésével. Ezt követően Érd egyedülálló természeti kincse, a Fundoklia-völgy szépségeivel ismerkedhettek meg a látogatók.


A Fundoklia-völgy szépségeivel Szerényi Júlia ismertette meg a látogatókat

Szerencsére az időjárás kedvező volt, gyönyörűen sütött a nap, és a táj jellegzetes tavaszi vadvirágai is kibontották már szirmaikat. Kállayné Szerényi Júlia és Szerényi Gábor szakmai vezetésével nemcsak kellemes sétában volt részük a túrázóknak, hanem sok érdekes ismerettel is gazdagodtak.

Nem maradhatott ki a látványosságok sorából a minaret sem

Voltak, akik csak lentről csodálták meg a karcsú építményt…

…de a bátrabbak fentről fotózták a nem mindennapi panorámát
Fotók: Boros Sándor

Ebéd után a vendégek elmentek Érd-Óvárosban a minarethez, majd – mintegy a program megkoronázásaképpen – a városközpontba visszaérkezve a Magyarok Érdi Vásárát is megtekintették.

Az érdiek pedig – nem először – nyugtázhatták: mennyi értékük van.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.