2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Érd

Túra értékek között

Magyar Földrajzi Múzeum és minaret, Magyarok Érdi Vására és Fundoklia-völgy – a sort még hosszan lehetne folytatni. Közös bennük, hogy mind megannyi egyedülálló, másutt nem fellelhető érték. Az érdiek büszkék lehetnek rájuk. Pest megye értékei mutatkoztak be első ízben itt, Érden.

A megyei közgyűlés elnöke, Szabó István forrásokhoz hasonlította ezeket az értékeket, amelyek a településeket táplálják, erőt, energiát adnak az itt lakóknak mindennapi életükhöz. Az értéktártúra – amelynek megrendezésére a megyében első ízben Érden került sor – ezen értékek bemutatására szolgált. Azt is elmondta Szabó István, hogy a Pest megyei önkormányzatnak fontos a megyében fellelhető értékek felmutatása, de főként az, hogy ne csak ismertté, hanem „élővé” tegye a megyében fellelhető kivételes értékeket.


A túra a Magyar Földrajzi Múzeumban kezdődött Kovács Sándor vezetésével

Tehát nem elegendő, ha csupán felkutatják, nyilvántartásba veszik ezeket, szervesen be kell épülniük a település, a város életébe. Amikor a megyei közgyűlés olyan értéktúrák szervezése mellett döntött, amelyeken az érdeklődők közelről szemügyre vehetik, körbejárhatják, akár meg is érinthetik az értékeket, éppen ez volt a cél.

A Magyarok Érdi Vásárához kapcsolódva az értékek bemutatása a Magyar Földrajzi Múzeumban kezdődött, Kovács Sándor értő vezetésével. Ezt követően Érd egyedülálló természeti kincse, a Fundoklia-völgy szépségeivel ismerkedhettek meg a látogatók.


A Fundoklia-völgy szépségeivel Szerényi Júlia ismertette meg a látogatókat

Szerencsére az időjárás kedvező volt, gyönyörűen sütött a nap, és a táj jellegzetes tavaszi vadvirágai is kibontották már szirmaikat. Kállayné Szerényi Júlia és Szerényi Gábor szakmai vezetésével nemcsak kellemes sétában volt részük a túrázóknak, hanem sok érdekes ismerettel is gazdagodtak.

Nem maradhatott ki a látványosságok sorából a minaret sem

Voltak, akik csak lentről csodálták meg a karcsú építményt…

…de a bátrabbak fentről fotózták a nem mindennapi panorámát
Fotók: Boros Sándor

Ebéd után a vendégek elmentek Érd-Óvárosban a minarethez, majd – mintegy a program megkoronázásaképpen – a városközpontba visszaérkezve a Magyarok Érdi Vásárát is megtekintették.

Az érdiek pedig – nem először – nyugtázhatták: mennyi értékük van.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.