EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,06 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Veszprém

Új díszt kap az Óváros tér

Az Óváros téren emelnek szobrot a bazilika védőszentjének szeptemberben. A kezdeményezést a múlt héten hagyta jóvá a közgyűlés.

A Szent Mihályt ábrázoló szobor felállításának javaslatával Nagy Károly apátkanonok fordult az önkormányzathoz a Szent Mihály Főplébánia képviseletében. Az egész alakos szobor tervezését, kivitelezését és felállítását a kezdeményező egyházközség elvégezteti, a költségek biztosítására gyűjtést indítottak.


A szobor Szent Mihálynak a gonosz fölött aratott győzelmét ábrázolja (látványterv)

A Szent Mihály-szobor magalkotására Madarassy István szobrászművészt kérték fel. Szent Mihály az érsekségnek, a Veszprémi Bazilikának, a történelmi városmagnak, Veszprémnek is védőszentje. Egyike a hét arkangyalnak, ő a mennyei hadak vezére és győztes harcosa. A művész a Szent Mihály-ikonográfiának azt az ismert, gyakran ábrázolt pillanatát ragadta meg, amelyben az arkangyal az Isten ellen fellázadt gonoszt legyőzte, majd letaszította a Földre.

A kompozíció anyaga bronz és kő. Az alakok egy körülbelül 100 centiméter magas, szabálytalan alakú kövön helyezkednek el. A bronzlemezből álló figurák magassága 230 centiméter. A kompozíció szerves részét képező, Földet szimbolizáló kő egy talapzatra kerül, ily módon a térből az is kiemelkedik.

A szobor a Városháza előtti tér hangsúlyos eleme lesz (látványterv)

Az alkotás felállításának költségei a megrendelőt, a Veszprémi Szent Mihály Főplébániát terhelik. A szobor szakmai műbírálatának költségét és a területet az önkormányzat biztosítja. A szükséges műemlékvédelmi engedélyezési eljárás folyamatban van. A szobor felállítását Szent Mihály szeptember 29-i névünnepéhez kapcsolódva a 2017. évi Szent Mihály-napi búcsú időszakára tervezik.

Kapcsolódó Cikkek