2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Veszprém

Új szobor a Margit-romoknál

Felavatták Árpád-házi Szent Margit szobrát a veszprémi Séd-völgyben, annak a kolostornak a romjainál, ahol a királylány nevelkedett.

IV. Béla király lányáról Turi Török Tibor készített mellszobrot, amit az alkotó Brányi Mária alpolgármesterrel együtt avatott fel. Az ünnepélyes avatáson a Padányi gregorián kórusa idézte meg Margit korának egyházi dalait, hangzásvilágát.


Árpád-házi Szent Margit szobra (fotó: Domján Attila)

A királylány története közismert. Miután a tatárok ellen csatát vesztett Muhinál, IV. Béla király családjával menekülni kényszerült, és ideiglenesen Dalmáciában lelt menedékre. Ott született Margit lánya 1242. január 27-én. A király, hogy országát megmentse, Istennek ajánlotta lányát, mintegy zálogul Magyarország megmeneküléséért. Hogy ezért vagy más okból, de tény, hogy a tatárok néhány hónapos dúlás után elhagyták a Kárpát-medencét, a királyi család pedig biztonságban hazatérhetett.

Brányi Mária alpolgármester és az alkotó, Turi Török Tibor (fotó: Domján Attila)

Margit háromévesen került Veszprémbe, ahol a domonkos apácák kolostorában nevelkedett egészen tízéves koráig, amikor a budai, később róla elnevezett Margit-szigeten található zárdába költöztették. Itt tett fogadalmat 1254-ben. Apja később felülbírálta Istennek tett ígéretét, és igyekezett – diplomáciai hasznot remélve – kiházasítani lányát előbb a cseh, majd a lengyel királyhoz. Margit mindkét alkalommal elutasította apja kívánságát, és hű maradt esküjéhez.


Márfi Gyula érsek megáldotta az alkotást (fotó: Domján Attila)

Fiatalon, mindössze 27 évesen hunyt el, 1270. január 18-án a Margit-szigeten, de csak több mint hétszáz évvel születése után, 1943. november 19-én avatta szentté XII. Piusz pápa.

Miután a királylány élettörténetét ismertette, Márfi Gyula érsek megáldotta a műalkotást, ami köré a ZONTA klub tagjai ültettek rózsákat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.