EUR: 323,65 Ft
CHF: 287,17 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Újabb, családokat támogató programokat jelentett be a kormány

Országszerte rendezvényekkel várták a családokat, gyermekeket május utolsó vasárnapján, a gyermeknapon. A Családok világtalálkozójának zárórendezvényén több új, a családokat támogató programokról, a gyermekeket érintő intézkedésekről számoltak be a kormány képviselői. A gyermeknap alkalmából a kormánypártok és több ellenzéki párt is közleményt adott ki.

Az M1 aktuális csatorna vasárnap esti Híradójában elhangzott: mindenhol rengetegen voltak a rendezvényeken. Több száz program közül lehetett választani, az ország 283 pontján a tűzoltószertárak kapui is megnyíltak a gyereknap alkalmából.


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Családok világtalálkozója vasárnapi rendezvényén jelentette be, hogy június elsejével reklámmentessé válik az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna abban az idősávban, amikor a legkisebbeknek szóló műsorokat sugározza. Hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy sok más ágazat mellett a média is gyermekbarát legyen, s ebben a közmédiának is fontos szerep jut. Mint mondta, már most is külön figyelmet kap, hogy az M2 e programsávjának kínálata erőszakmentes műsorokból álljon.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az M2 reklámmentessé tétele a közmédia vállalása, nagy mérföldkő, amelyet örömmel jelentettek be éppen a gyermeknapon.


Balog Zoltán a tájékoztatón arról is beszélt, hogy a családbarátság az egész országra kiterjedjen, annak lényeges pontja, hogy a kormány is családbarát legyen; erre törekednek. Hangsúlyozta, a miniszterelnök által a napokban bejelentett támogatások azt jelentik, hogy jövőre 200 milliárd forinttal “több lesz a családok számára elérhető”.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár – szintén a világtalálkozó záró rendezvényén – arra emlékeztetett, hogy 2018 Magyarországon a családok éve lesz, s bízik abban: mindenki érezni fogja majd, Magyarországon a családok vannak a középpontban.

Novák Katalin kiemelte: a turizmusban a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve meghirdetik a családbarát turizmust. A kormány azt akarja elérni, hogy minden vendéglátóhelyen, szállodában legyenek tekintettel a kisgyermekkel vagy nagyszülőkkel érkezőkre.

Emellett arról is beszélt, hogy három új lehetőség nyílik meg az Erzsébet-programon belül, vasárnaptól a nagyszülők és az unokák, az egyszülős családok, valamint a két gyermeket nevelő családok is jelentkezhetnek az Erzsébet-programra.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője az M1-en elmondta, hogy egyszülős családoknak szerveznek nyári napközis táborokat. Alapítványukat sokféle partner segíti: vannak, akik nyelvi tábort szerveznek, de lovastábort, cserkésztábort is ajánlottak. Az alapítvány vezetője szólt arról, hogy jelenleg Budapesten, Győrben és Érden ajánlanak napközis táborokat.

A gyermeknapon Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a gyermekes családok, a gyermekvállalás előtt állók ma biztosak lehetnek abban, hogy a kormánypártok mellettük állnak. A Fidesz célja, hogy csökkentse a családok terheit, és minden segítséget megadjon a gyermekvállaláshoz, a gyermekneveléshez. Ezért vezették be a családi adórendszert, a gyed-extrát, az ingyenes tankönyvellátást, az otthonteremtési, a bölcsőde- és óvodafejlesztési programot – írta. “Ezért terveztük úgy a 2018-as költségvetést, hogy abban újabb adócsökkentések és béremelések segítik a családok megélhetését” – olvasható a közleményben.

A KDNP a közleményében azt hangsúlyozta, hogy “május utolsó vasárnapján kiemelten figyelünk a gyerekekre”. A KDNP a javaslataival – eddig is és a jövőben is – azt a célt szolgálja, hogy a családok megerősödjenek, javuljanak a nevelés körülményei és ne legyen akadálya a kívánt gyermekek megszületésének – fogalmazott a kisebbik kormánypárt.

Az LMP a gyermeknapon jelentette be, hogy a párt egyszülős családokat támogató programcsomagot nyújt be a parlamentnek. Ennek részeként megemelnék a családi pótlékot, módosítanák a tartásdíj szabályozását és biztosítanák a rugalmas munkavégzést is – írta Ábrahám Júlia, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Niedermüller Péter az ellenzéki párt közleményében azt írta: a DK 2018 után a Sokak Magyarországa program szerint számolná fel a gyermekéhezést, háromszori étkezést fog biztosítani minden gyermeknek az év összes napján, bővíteni fogja a bölcsődei férőhelyek számát, valamint minden bölcsődében és óvodában biztosítani fogja a rendszeres fejlesztő-foglalkozásokat.

Kapcsolódó Cikkek