EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Szeged

Vádlottak padján a városvezetők

Jelentős vagyoni hátrányt okoztak Szeged városának azzal, hogy 2008 és 2012 között jogszabályi felhatalmazás nélkül ingyenesen parkolóbérleteket osztogattak – állítja az ügyészség. A VIP-parkolók perében a vádlottak között ott találjuk Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnököt is. Szabó Bálint jogász szerint viszont Botka László felelőssége sem kerülhető meg.

Megkezdődött a Gyulai Járásbíróságon a VIP-parkolóbérletek ügyének tárgyalása. Hatan ülnek a vádlottak padján, köztük a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi igazgatója, a cég parkolási üzletágának vezetője, valamint Botka László általános alpolgármestere, Solymos László, a címzetes főjegyző, Mózes Ervin, illetve a polgármester kabinetfőnöke, Kalmár Gábor. A vád hűtlen kezelés, az ügyészség szerint több mint 40 millió forint kárt okoztak azzal, hogy 2008 és 2012 között több száz ingyenes parkolóbérletet osztottak szét, amelyek odaítéléséről vezetői értekezleteken döntöttek.


Szabó Bálint ügyvéd szerint Botka László felelősségét is vizsgálni kellene az ügyben

Járt és jutott parkolóbérlet az önkormányzati és országgyűlési képviselőknek, a polgármesteri hivatal egyes dolgozóinak, köztük titkárnőknek, aljegyzőnek és sajtófőnöknek is. Olyan önkormányzati képviselő neve is a VIP-listán díszelgett, akinek jogosítványa sincs, illetve olyanoké is, akik az érintett időszakban semmilyen városi tisztséget nem töltöttek be, de még makói MSZP-s politikus neve is felbukkant, akinek túl sok köze nem lehetett a szegedi önkormányzathoz… Röviden szólva: törvényi felhatalmazás és jogalap nélkül rokonoknak, barátoknak, barátnőknek, szocialista pártkádereknek osztogattak ingyenesen parkolóbérleteket Szegeden.

A vád szerint az egykori városvezetők éveken át ingyenes parkolóbérleteket osztogattak

Az első tárgyaláson a vádlottak azt állították, nem követtek el bűncselekményt, felmentésüket kérték, szerintük az ügyészség politikai nyomásra citálta őket bíróság elé. Jogi képviselőik úgy vélték, az ügy kapcsán „vagyoni hátrány nem keletkezett”.


Dupla vagy semmi

Botka Lászlónak bizonyos években két ingyenbérlet is járt, hogy a családi autóra is jusson, ha esetleg azzal közlekedne, de Ujhelyi István jelenlegi MSZP-s EP-képviselőnek, valamint az akkori kabinetfőnöknek, mostani szocialista országgyűlési képviselőnek, Szabó Sándornak is két éves parkolóbérlete volt.

Szabó Bálint jogász viszont – akit a nyomozati szakaszban tanúként hallgattak meg – arról beszélt a járásbíróság előtt, hogy valaki hiányzik a vádlottak padjáról… – A VIP-parkolók botránya bizonyítja, hogy a szegedi szocialista városvezetés le- és megbukott. Ez az ügy csak a jéghegy csúcsa, a közeljövőben számos csontváz hullik még ki az MSZP-s városvezetés szekrényéből, hasonlóan a Szeviép-botrányhoz, ahol tízmilliárdokat loptak ki a helyi nagyberuházásokból. A parkolóper egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Szegedet egy jól körülhatárolható bűnözői csoport irányítja és vezeti, amelynek tagja Mózes Ervin, Solymos László és Kalmár Gábor is. A vádlottak padjáról azonban hiányzik egy ember, ugyanis a maffiának van első számú vezetője, a keresztapát pedig úgy hívják: Botka László – hangoztatta a jogász, aki szimbolikusan egy bilincset is hozott magával.

Kijelentette, mivel az ingyenes parkolóbérletek osztogatásáról a polgármester által összehívott, időnként általa is vezetett vezetői értekezlet döntött, az ügy politikai felelőssége egyértelműen Botka Lászlóé, és véleménye szerint jogi felelőssége is megállapítható, ezért ragaszkodik hozzá, hogy a hűtlen kezelés mellett hivatali visszaélés tárgyában is folyjon nyomozás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.