EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Extra

Vajna: Pénzért nem lehet megvenni a sikert

A tehetség a legfontosabb a filmgyártásban, pénzért nem lehet megvenni a sikert – mondta a Világgazdaság szerdai számában megjelent interjúban Andy Vajna filmügyekért felelős kormánybiztos, aki szerint egyikből sincs elegendő Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogyan próbálják megelőzni, hogy a szakemberhiány veszélyeztesse a magyarországi filmgyártást, Andy Vajna elmondta, hogy különböző iskolák programjain keresztül támogatják olyan technikai dolgozók képzését, akikből nagy a hiány, szeptemberben pedig a Magyar Nemzeti Filmalap iskolájában elkezdik a kreatív alkotók képzését is.


A külföldi produkciókról szólva Andy Vajna elmondta, hogy személye kezdetben egyfajta garancia volt a filmkészítőknek, ma már azonban ez nem számít. Azért jönnek Magyarországra forgatni, mert készültek már itt sikeres filmek, és készítőik mindennel elégedetten távoztak.

Kiemelte, hogy Európában London után Magyarországon készítik éves szinten a legtöbb filmet, a filmgyártásra fordított költések elérték a GDP 0,15 százalékát, ez az arány az európai átlag két és félszerese. A filmipar mintegy tízezer főt foglalkoztat Magyarországon, ez szinte az egyetlen olyan szakma, ahonnan nem mennek el külföldre dolgozni az emberek.

A magyar produkciókról szólva rámutatott arra, hogy az elmúlt évek kiemelkedő díjnyertes alkotásai után most kezd beérni a közönség körében is az általuk megkezdett munka. Ezeknek a filmeknek a sorát a rekord nézőszámot elért Kincsem nyitotta, amelyet az Antal Nimród rendezésében készülő Viszkis követ, azután jön Gárdos Éva Budapest Noirja és egy érdekes musical, a Papa Pia.

Kapcsolódó Cikkek

 • Köllő Babett: Ma is testképzavarral küszködök

  Köllő Babett: Ma is testképzavarral küszködök

  A Csak show és más semmi szereplője, Köllő Babett hétről hétre megmutatja szexi oldalát a TV2 színpadán. A Feleségek luxuskivitelbenből megismert színésznő természetesen rengeteg bókot kap, ő azonban korántsem elégedett az alakjával.

 • Osvárt Andrea: Szeretném, ha szeretnének

  Osvárt Andrea: Szeretném, ha szeretnének

  Osvárt Andrea egy bájos és törékeny nő, akit a munkájából fakadóan mégis gyakran láthatunk férfias szerepben. Saját producerirodát vezet, ahol olykor bizony keményen rá kell csapnia az asztalra.

 • Varga Viktor temetésen kezdte

  Varga Viktor temetésen kezdte

  Fest, szobrászkodik, zenél, a napokban viszont idejének nagy részét a próbateremben tölti. Ezúttal nem koncertre, hanem egy színpadi szuperprodukcióra készül Varga Viktor, aki az Álomutazó című mesemusicalben Reklám Marcit alakítja és három dalt is énekel Radics Gigivel közösen.