2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Varga: a múltra emlékezés része Magyarország újjáalakulásának

Az őszinte szembenézés a múlttal megteremtette Magyarország újjáalakulásának lehetőségét – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap, a pesthidegkúti német családok kitelepítésének 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a tárcavezető, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője felidézte: a II. világháború után, 1946 és 1948 között a kollektív bűnösség elve alapján több mint 200 ezer német nemzetiségű embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, ingó és ingatlanvagyonától, és telepítettek ki Németországba.


Pesthidegkútról az 1946 májusában induló vonatokra 1320 embert zsúfoltak fel. A település számára olyan tragédia ez, amelynek hatását máig érzik az itt élők, Pesthidegkút és Magyarország lett kevesebb az elűzött családok gyermekeivel és unokáival, ez hatalmas, pótolhatatlan veszteség – fogalmazott.

Varga Mihály példaértékűnek nevezte azt a munkát, amit a II. Kerületi Német Önkormányzat és a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítvány a közösség összetartásáért és az emlékezet megtartásáért végez. Méltón őrzik a közösség hagyományait ezek az alkalmak, mert maguk is közösségteremtő erőt jelentenek – fejtette ki a közlemény szerint.

A miniszter Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel megkoszorúzta a pesthidegkút-ófalui Sarlós Boldogasszony plébánia falán található emléktáblát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.

 • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar nép kultúrája kölcsönösen hatott egymásra, illetve a két népben közös a hit, a hagyományok tisztelete és a család szeretete – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács hétfői budapesti ülésén.