EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,29 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Szolnok

Védjük a fecskéket!

Kiemelt fecskevédelmi időszakot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarországon.

A hazai füsti- és molnárfecske-állomány ugyanis felére, a tiszai partifecskéké pedig alig 10 százalékára csökkent hazánkban. Mint az egyesület honlapján olvasható, a háttérben az élőhelyek, a fészkelőhelyek és a táplálék csökkenése áll. Utóbbi okozója a háztáji és legelőállat-tartás összeomlása, a túlzott és akár a nem megfelelően végzett szúnyogirtás. Az egyesület szerint a legnagyobb gond mégis a társadalom kedvezőtlen változása, a fészekleverések, madárriasztók használata.


– Ez Szolnokon sincs másként, pedig egykoron a mostani Boldog Sándor István körúton volt Európa legnépesebb fecsketelepe – mondta el Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke.

Drasztikusan csökkent a fecskeállomány
MTI Fotó: Oláh Tibor

 

Szerinte a városiasodás még egy nagy gondot okoz: szinte mindent leaszfaltozunk, lebetonozunk, térkövezünk, ami szép és jó, ám ez az állatok számára élhetetlen környezetet teremt. A fecskefészkek ugyanis sárból épülnek, ha pedig nincs sár, csak aszfalt és beton, akkor nem tudnak fészket építeni. Tőlünk nyugatra már műanyag fecskefészkekkel próbálkoznak, de lássuk be: ez már egy nagyon mesterséges, csúnya világ kezdete…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek