EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Belföld

Vér folyhat Macedóniában

Egy hetet töltött a PestiSrácok.hu és a Demokrata közös stábja Macedóniában, ahol hónapok óta polgárháborús hangulat uralkodik. A feszültség oka egy régóta létező, etnikai-kulturális ellentéttel felturbózott politikai krízis, amelyre a helyiek szerint Soros György még egy lapáttal rá is tesz.

Soros György magyar származású amerikai üzletember /Fotó: MTI/EPA/Alejandro García

Soros György keze mindenütt ott van, még Macedóniában is. A milliárdos ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyílt társadalom eszméje mögé bújt nagyhatalmi erők kezére játssza ezt a stratégiailag igen fontos országot, amely Magyarország mellett jelenleg az egyik legfontosabb bástyája a migrációs áradat visszaverésére kiépült védelmi vonalnak.


Az országban lévő válságnak több oka van. Az első egy régi macedón–albán etnikai feszültség. Ezt tetézte a mostani politikai válság. Tavaly decemberben tartottak előrehozott választásokat, ahol az addig is kormányzó jobboldal győzött ugyan, de nem szerezte meg a többséget. A baloldali kommunista utódpárt az albán pártokkal szövetkezett. Ők azonban nem kaptak kormányalakítási megbízást a köztársasági elnöktől, mert szerinte a baloldali–albán koalíció veszélyezteti az ország egységét. Patthelyzet alakult ki. A helyzetet pedig a menekültválság súlyosbította. Macedónia – Magyarországhoz hasonlóan – kerítést emelt határán, ami persze nem tetszett a Soros György-féle civileknek.

Több hónapon keresztül viszonylag békésen folytak az utcai tüntetések Szkopjéban és néhány nagyobb macedón városban. Április 27-én azonban jobboldali tüntetők betörtek a parlament épületébe, mert szerintük a baloldali pártok törvénytelenül választottak új házelnököt.


/Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovski

Az esetről  Nenad Mircevski, a Republika magazin újságírója elmondta, hogy a magyarországi helyzethez hasonlóan itt is provokáció történt, hiszen a baloldali politikusok pontosan tudták, hogy mikor lesz a legnagyobb tömeg az épület előtt, akiket könnyen be lehet állítani náciként, huligánként. Kétségtelen, hogy nagyon ismerős a helyzet.

/Fotó: MTI/EPA/Nake Batev

A Macedóniában élő, amerikai származású újságíró, Chris Delisso is megerősítette ezeket az állításokat, és hozzátette: a baloldali pártok a civil szervezetek segítségével egyfajta bűnszövetkezetté alakultak, és a magyar baloldalhoz hasonlóan bármit képesek megtenni annak érdekében, hogy hatalomra jussanak. Ennek bizonyítéka, hogy Zoran Zaev megígérte az albánoknak, hogy minden követelésüket tejesíti, ha segítenek neki legyőzni Nikola Gruevszki miniszterelnököt, és még az sem számít, hogy egy esetleges incidens nem csupán Macedóniát, hanem az egész balkáni régiót lángba boríthatja. Itt tartunk most. A lakosság nem akar vért, de nem lát más megoldást.

Orbán Viktor neve egyébként az egész országban jól ismert. Amikor egy baloldali megtudta, hogy magyarokkal beszélgetnek, egyből felmerült a kerítésépítés, a kirekesztés és Soros György neve, aki véleményük szerint a legnagyobb segítség, amit az albánok kaphatnak az elnyomó jobboldallal szemben. Ezzel szemben a jobboldal – ahogy a Stop Operation Soros (Állítsuk meg Sorost!) nevű mozgalmat alapító Nikola Srbov is – a magyar miniszterelnököt hősnek tartja és irigykedve figyeli magyarországi tevékenységét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bakondi: Újra napirenden a kvótajavaslat

    Bakondi: Újra napirenden a kvótajavaslat

    Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint újra napirenden van a kvótajavaslat, és a jelenlegi európai parlamenti többség a jövő évi EP-választásig minden olyan döntést meg akar hozni, amely hosszú távon biztosítaná a migránsok “beözönlését”.

  • Tarlós: Az ellenzéki előválasztás egy blöff

    Tarlós: Az ellenzéki előválasztás egy blöff

    Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten – ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet -, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.