EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Külföld

Vigyázzon! Terrorveszélyre figyelmeztetnek Egyiptomban

Számos nyugati ország nagykövetsége figyelmeztette egy lehetséges merényletre Egyiptomban tartózkodó állampolgárait, miután egy helyi terrorszervezet támadással fenyegette meg az egyiptomi hatóságokat.

A Haszm (Határozottság) elnevezésű terrorszervezet a Telegram internetes oldalon közzétett bejegyzésében jelentette be, hogy szerdán, helyi idő szerint este hét órakor merényletet hajt végre az ország területén. A fenyegetés nem tért ki arra, hogy milyen merényletet tervez elkövetni a terrorszervezet. Üzenetében a Haszm egy korábbi merényletéről készített fényképet is közzétett, melyen több rendőr holtteste látható.


A nyugati országok helyi nagykövetségei ezért arra kérték Egyiptomban tartózkodó állampolgáraikat, hogy kerüljék a környékbeli kormányzati épületek, a rendőrségi és katonai ellenőrzőpontok, és a főváros, Kairó forgalmasabb belvárosi részeinek környékét: ezek ugyanis azok a helyszínek, ahol a Haszm általában merényleteket szokott végrehajtani.

A Haszm utoljára januárban fenyegetett “előre” merénylettel; akkor a meghirdetett órában a terrortámadás helyett a szervezet végül egy videót tett közzé, mely az általa elkövetett merényleteket taglalta.

Azóta, hogy a hadsereg 2013-ban megdöntötte Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát, a katonák és a rendőrök rendszeresen szélsőségesek célpontjai Egyiptomban, különösen a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya is működik.

Kapcsolódó Cikkek