2018. december 12., szerda
Gabriella

Sport

Világszám a Batthyány térnél

Nem kérdéses, hogy a FINA 2017 Világbajnokság egyik fő világszáma az óriás-toronyugrás lesz. A versenyszámot ugyanis még sehol a világon nem rendezték meg úgy, hogy a versenyzőknek egy folyóba kell érkezniük. Soha – eddig.

A versenyszámot most ugyanis a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes medencében, Budapest lélegzetelállító épületével, a Parlamenttel szemközt rendezik meg. Ennek köszönhetően a nézők és a turisták nemcsak a városrész egyedi, történelmi jelentőségű épületeit – Szent Ferenc Sebei-templom, Szent Anna-plébánia, Vásárcsarnok –, hanem a fantasztikus dunai panorámát is megcsodálhatják.


Csodás torony épül a Duna Parton (Fotó: FINA Budapest 2017)

Mint lapunk megtudta, már maga a torony is építészeti csoda, hiszen a sportolók egy harminchárom méteres, 65 tonna súlyú toronyra felkapaszkodva, majd onnan egy ahhoz kapcsolódó, 15 méter átmérőjű és körülbelül hat méter mélységű mobil medencébe érkezve mutatják be elképesztően nehéz ugrásaikat. Az acéltorony és a medence egy 17×47 méter alapterületű vasbeton platformra kerül, amelynek kialakításához 615 köbméter betont és 125 tonna betonacélt használnak fel, és mindezt a Dunában alakítják ki, olyan körültekintő tervezéssel, hogy az autó- és villamosforgalmat csupán a rendezvény alatt kell korlátozni.

A versenyszám veszélyességét mutatja, hogy a férfiak 27 méter magasból, a nők pedig 20 méterről ugranak, és szigorúan lábbal kell a vízbe érniük a nagy sérülésveszély miatt, ugyanis a zuhanás során közel 90 kilométer per órás sebességgel érik el a vízfelszínt. Ezért a vízben legalább két mentőbúvár várja őket, arra az esetre, ha elrontanák az érkezést.

Kapcsolódó Cikkek

  • Katinka újra ragyog

    Katinka újra ragyog

    Újra a megszokott győzelmi fokozatba kapcsolt Hosszú Katinka. A kínai Hangcsouban zajló rövid pályás úszó vb-n 400 vegyesen lett aranyérmes.

  • Sahtar vagy Lyon?

    Sahtar vagy Lyon?

    Végéhez közeledik a Bajnokok Ligája csoportköre. Az utolsó játéknapon, a kijevi Olimpiai Stadionban dől el, hogy a házigazda Sahtar Donyeck vagy az Olympique Lyon jut-e be utolsóként a nyolcaddöntőbe.