EUR: 328,09 Ft
CHF: 300,94 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Zaránd Péter, a jól fizetett HÖK-báró

Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben. Zaránd Péter, a legjobban fizetett momentumos HÖK-báró lett, miután a szocialistáknak dolgozott.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Momentumban egyértelműen Zaránd a HÖK-ös kemény ember. Zaránd Péter volt ugyanis ELTE EHÖK-elnökként (az összes ELTE-kar „HÖK-elnöke”) az egyetemen levezényelte a nemi erőszakról elhíresült gólyatábor utáni rendcsinálást. A hibázókat kirakták, a gólyatáborokat – hoppá, bocsánat, az új elnevezés szerint orientációs helyszíneket – megreformálták.


A Momentum igazi arcairól szóló sorozatunkban már említettük az Átlátszó által üzemeltetett HÖK-monitort, amelybe Zaránd nevét beütve kiderül: összesen 6,4 millió forintot vett fel. Ezzel ő az egyik legjobban fizetett HÖK-báró – a momentumos diákvezetők körében ezzel az első, az összes HÖK-ös közt pedig a hetedik. Zaránd neve mellett két rekordösszegű kifizetés – egy 900 ezres és egy 710 ezres – szerepelt. Zaránd, aki az ELTE jogi kara lapjának főszerkesztője is volt, később azt állította, ezek az összegek a lap munkatársainak járó honoráriumok voltak, de ezt nem támasztotta alá kifizetésekről szóló dokumentumokkal.

Azt viszont elismerte, hogy ELTE EHÖK-elnökként a saját maga által készített szabályzat szerinti legmagasabb összegű, 120 ezer forintos fizetésben részesült. Bár ennek némiképp ellentmondó módon a nagy összegű kifizetéseket cáfolni igyekvő közleményben mégis azt állítják, hogy Zaránd átlagosan „csak” 57 ezer forint rendszeres havi jövedelemhez jutott hallgatói vezetőként. A 900 ezres és a 710 ezres kifizetésekről nem esett szó a Momentum közleményében.


Zaránd a 888 információi szerint 2010 előtt gyakornokként dolgozott az MSZP-frakciónak, és társszerzőként ő jegyezte Mesterházy Attila akkori szocialista pártelnök egyik beszédét. Ez utóbbit a Momentum cáfolta.

 

Hiányzik még 470 ezer

Lapzártánk után röviddel érkezett a Momentum Mozgalom szóvivőjének válasza, amelyben részletezték, hogyan jött ki Zaránd Péter 56 ezres HÖK-ös átlagkifizetése, miközben sokáig a legmagasabb kifizethető összegben részesült az ELTE EHÖK elnöke. Ugyanakkor most közöljük a Momentum Mozgalom szóvivőjének válaszát. Egyúttal visszautasítjuk, hogy a Lokálban megjelenő, a Momentum vezetőiről szóló cikkeknek lejárató szándéka lenne.

A tájékoztatás szerint Zaránd Péter

– 6 hónapig volt ELTE EHÖK közkapcsolati alelnök 70 ezer forint havi díjazásért – 420 ezer forint
– 21 hónapig volt ELTE EHÖK elnök 120 ezer forint havi díjazásért – 2 millió 520 ezer forint
– 36 hónapig volt HÖOK választmányi tag 30 ezer forint havi díjazásért – 1 millió 80 ezer forint
– 12 hónapig volt HÖOK Budapesti Régiós Szövetség elnök 25 ezer forint havi díjazásért – 300 ezer forint.

Ez összesen 4 millió 320 ezer forint, ehhez járult még hozzá az a két egyösszegű utalás (900 ezer forint és 710 ezer forint, vagyis 1 millió 610 ezer forint), amelyről Zaránd korábban azt állította: a Jurátus kari lap szerzőinek járó kifizetésekre kapta. Ez összesen 5 millió 930 ezer forint.

Ugyanakkor a mi számításaink szerint a Momentum adatközlése alapján 4 millió 320 ezer forintnyi kifizetést és 1 millió 610 ezer forintnyi egyéb juttatást részleteztek. Eközben az Átlátszó blog HÖK-monitora szerint (amelyet az egyetemektől közérdekű adatigénylés formájában kikért számösszegekből állították össze) Zaránd Péter összesen 4 millió 345 ezer forintnyi kifizetést kapott. Ezen felül 1 millió 780 ezer forint “egyéb” kifizetés szerepel a neve mellett. Ezen túl egyszer 200 ezret rendezvényszervezésre, egyszer 75 ezret pedig kommunikációra vehetett fel.

Ezen kifizetések a HÖK-monitor szerint is 6,4 millió forintos végösszeget eredményeznek, amely 470 ezerrel több, mint a Momentum által bevallott 5 millió 930 ezer forintos summa.

Azt már csak csendben jegyezzük meg: a szóvivő válasza nem tért ki rá, vajon ezeket az összegeket kaphatta-e esetenként egyszerre is Zaránd Péter. Ha nem, akkor viszont érdekes tény, hogy átlagszámításukban 75 hónappal számítva állapítják meg, hogy Zaránd ezek szerint 56 ezer 700 forintot vett fel havonta átlagosan különböző jogcímek alatt. Vagyis ezek szerint Zaránd Péter 75 hónapon át töltött be különböző HÖK-tisztségeket, miközben egy egyetem elvégzése általában mindössze öt év.

Ugyanakkor a Momentum Mozgalom újfent tagadta, hogy Zaránd társszerzője lett volna Mesterházy Attila egykori MSZP-elnök egyik beszédének és azt is, hogy valaha dolgozott volna az MSZP-frakciónak. Szerintük névegyezésről lehet szó.

 

Nem perelnek, mert nincs okuk

A Momentum bevallotta, hogy tényleg milliós összegeket tehettek el a Momentum vezetői még HÖK-ösként – írta a Spíler Blog. Orosz Anna hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is elmondta, hogy a nevek stimmelnek, az összegek stimmelnek, ezért nem is perlik be az Origót. Az Origo korábban arról számolt be, hogy a Momentum tagjai egyetemi tanulmányaik ideje alatt komoly pénzeket tehettek zsebre a hallgatói önkormányzatokban. A cikk egyébként a Soros György által fenntartott Átlátszó összesítésén alapult.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit csütörtökön Balatonfűzfőn, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

 • Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége minden gyermeknek, erre a zánkai táborban lehetőség adódik minden évben – mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége az Erzsébet-táborban tett csütörtöki látogatása alkalmából újságíróknak a helyszínen.

 • A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői – közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.