2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Extra

101 éves Hollywood utolsó dámája!

101. születésnapját ünnepli Olivia de Havilland. Az Elfújta a szélből ismert színésznő több mint öt évtizeden keresztül Hollywood egyik legnagyobb sztárjának számított. Titka a folyamatos megújulásban rejlett, hiszen míg huszonévesen naivákat játszott, addig negyvenes éveiben horrordívaként ért el sikereket, hatvan felett meg több katasztrófafilmben is megmutatta a bevállalós oldalát. 

Olivia 1916-ban látta meg a napvilágot Japánban. Édesapja tanár ember volt, édesanyja színésznő. Nővére, az Oscar-díjas Joan Fontaine egy évvel később született. (A filmtörténetben ők voltak az első Oscar-díjas testvérpár) Oliviát 19 éves korában fedezte fel Hollywood, és az évtized végéig az egyik legkeresettebb naiva volt az álomgyárban. Legendás párost alkotott a kor szupersztárjával, Errol Flynn-el, akivel összesen nyolc filmet forgattak együtt. A kiugrást az 1939-es Elfújta a szél jelentette de Havilland számára, ugyanis Melanie Hamilton szerepe meghozta számára az első Oscar-jelölését (mellékszereplőként) amit pont filmbéli kolléganője, Hattie McDaniel vitt el előle. A 40-es évek első felében továbbra is a naivát látta benne az álomgyár, ami egy idő után igen terhes lett számára, főleg úgy, hogy testvére Joan sokkal izgalmasabb szerepeket kapott. A legendás rivalizálás akkor kezdődött köztük, amikor Joan 1942-ben megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat a Gyanakvó szerelem című Hitchcock-filmért. A két színésznő állítólag közel 20 évig nem beszélt egymással, de a pletykák szerint időskorúkra rendezték a viszonyukat. (Joan 2013-ban hunyt el, 96 éves korában)


OLIVIA DE HAVILLAND. 1939-benProfimedia, Album

A színésznőre 30 éves korában mosolygott rá a szerencse, amikor ő is hazavihette az első aranyszobrát a Kisiklott élet című drámáért. Három évvel később duplázott, ugyanis szintén neki ítélték az Oscart a Kígyóverem című misztikus filmért. Az 50-es években azonban úgy tűnt leáldozóban van Olivia csillaga és alig néhány filmben tűnt föl az évtizedben. A 60-as évek az átalakulóban lévő horror műfaja azonban a (hollywoodi mércével) korosodó színésznők számára isteni lehetőségeket tartogatott, melyből de Havilland is kivette a részét olyan filmekkel, mint a Hölgy a ketrecben vagy a Csend csend, édes Charlotte. A következő évtizedben a tévé felé fordult, majd a 70-es évek végén az igazi sztárdömpingnek számító katasztrófafilmekben kapott fontos szerepeket a színésznő. Utoljára 1988-ban láthattuk a vásznon a The Woman he loved című tévéfilmben. Az idős díva azóta párizsi otthonában élvezi a nyugdíjas éveit, utolsó, nagyobb fellépése 2003-ban volt a 75. Oscar-díjátadón. 

5 film, amiért Olivia de Havilland Hollywood légbevállalósabb dívája

Elfújta a szél 1939


Valószínűleg a nagy kitörés lehetőségét látta meg a kor legnagyobb szabású produkciójában a színésznő, de ha őszinték akarunk lenni Melanie naívsága már-már a paródia/ciki kategóriáját súrolja. Olivia azonban meglepő eleganciával alakította a karaktert, megcsillantva annak drámai oldalát is. A 8 Oscart nyert filmért csak jelölték de Havillandet, azonban ezzel a filmmel már 23 évesen beírta magát a halhatatlan filmcsillagok közé. 

My Cousin, Rachel 1952

Két Oscar-díj után de Havilland meg akarta mutatni a nézőknek, hogy sokkal több azoknál a naiv libáknál, akiket a producerek ráosztanak. Ennek a szemléletváltásnak egyik fontos állomása az Unokatestvérem, Rachel című gótikus dráma is, melyben Olivia egy férjgyilkos!? nőt alakít, akinek azonban hiba csúszott a számításaiba, ugyanis feltűnik a halott férj unokaöccse, akit a pályakezdő Richard Burton alakít. Kettőjük pszichés- és romantikus párharcai alkotják a film legizgalmasabb részei. Olivia Golden Globe-jelölést kapott a filmért, Burton-ből meg Oscar-jelölt sztárt csinált. 

Hölgy a ketrecben 1964

Az 1960-as évek új korszakot nyitott a mozizás történetében, ugyanis az emberek több krimit és vért akartak látni a vásznon Hitchcock Psycho-ja után. Azonban a kor nagy sztárjai nem akartak fejeket kaszabolni és/vagy áldozatként szerepelni a vásznon. Jack Warner és Robert Aldrich rendező azonban gondolt egy merészet és két korosodó dívát, Bette Davis-t és Joan Crawfordot szerződtetett le a Mi történt Baby Jane-nel című horrorfilmhez. A film elképesztő sikere megnyitotta a “banya horrornak” csúfolt műfaj kapuit. A képlet egyszerű volt: végy egy hajdani sztárt, legyen a filmben veszély és gyilkosság és tuti kasszasiker lesz. Ennek egyik jobban sikerült darabja az 1964-ben készült Hölgy a ketrecben, melyben Olivia egy lakásliftben ragadt gazdag nőt alakít, akinek banditák törnek be az otthonába. A klausztrofób film hatalmas sikert aratott a közönség és a kritikusok körében is, de Havilland pedig közel 50 évesen tért vissza újra a csúcsra.

Csend csend, édes Charlotte 1964

A mi történt Baby Jane-nel sikere után a film rendezője, Robert Aldrich újra össze akarta hozni a film két díváját, Bette Davis-t és Joan Crawford-ot egy újabb horrorfilmre. Davis vállalta a szerepet, de a súlyos alkoholproblémákkal küszködő Crawford pár hét után otthagyta a produkciót. Aldrich azonnal Svájcba utazott, hogy Davis régi barátnőjét, de Havillandet meggyőzze arról, hogy vállalja el a rideg Miriam szerepét. A színésznő 4 nap győzködés után mondott igent és azonnal Amerikába utazott, hogy ne szálljon el nagyon a film költségvetése. A produkció szintén hatalmas sikert aratott, ugyanis az év egyik legjobb bevételét produkálta a mozipénztáraknál, továbbá 7 Oscar-jelölést is begyűjtött.

Airport ’77 (1977)

A 70-es évek elején számos nagysikerű katasztrófafilm készült Hollywoodban, többek között a Poszeidón katasztrófa és a Pokoli torony (amiben egyébként felajánlották az egyik szerepet de Havillandnek, de ő végül átpasszolta Jennifer Jones-nak) Az évtized második felében szintén több gigaprodukció készült, de ezek kis túlzással a trash kategóriájába tartoztak, úgymint a Meteor, a Földrengés vagy az Airport filmek. A ’77-ben olyan sztárok égették magukat a magas gázsiért cserébe, mint Jack Lemmon, Lee Grant, James Stewart, Christopher Lee és maga Olivia de Havilland. Az akkor 61 éves színésznő a bajbajutott repülő egyik utasát játszotta. Nagyon merész vállalás volt a színésznő részéről, de ő még ezt a munkát is komolyan vette: többek között a kaszkadőrmutatványait is maga végezte. 

Kapcsolódó Cikkek