2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Extra

5 film, amit feltétlenül látnia kell a ma 50 éves Nicole Kidmantől! – Videók!

Ma ünnepli 50. születésnapját Nicole Kidman. Az Oscar-díjas ausztrál díva számtalan hollywoodi szuperprodukció főszerepében tündökölt már a több mint 3 évtizedet átívelő karrierje során, a Lokál online azonban most 5 olyan filmjét gyűjtötte össze, melyeket méltatlanul kevesen láttak a világon, pedig toronymagasan a legjobb filmjei. 

A színésznő 1967. június 20-án látta meg a napvilágot Honoluluban. A családja nem sokkal a születése után Ausztráliába költözött, ahol először balett-táncosnak készült, de végül 16 éves korában letett erről a vágyáról és elvállalt egy szerepet a Bush Christmas című karácsonyi filmben. A 80-as években leginkább ausztrál alkotásokban tűnt fel, majd 1989-ben mutatkozott be Amerikában a Halálos nyugalom című filmben. Egy évvel később két fontos változás is történt az életben; leforgatta a Mint a villám című filmet, ami hatalmas sikert aratott világszerte, illetve összejött a főszereplőtársával, bizonyos Tom Cruise-zal.


Tom Cruise és Nicole Kidman /Fotó: Profimedia

A 90-es évek sztárpárja állandóan a címlapokon szerepelt, két gyermeket fogadtak örökbe, közben mindketten nagyon jó szerepeket kaptak, bár Kidman inkább csak dekoratív kiegészítő volt még ezekben a produkciókban. (például: Mindörökké Batman, Peacemaker, Átkozott boszorkák, Tágra zárt szemek) A kétezresévek azonban új fordulatokat hoztak a színésznő életében: egyrészt 11 év után elvált Tom Cruise-tól, másrészt az álomgyár rendezői meglátták benne az igazi színésznőt. Az újévezred elején olyan kritikailag és anyagilag is sikeres filmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint a Más világ, Moulin Rouge és Az órák, amiért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Innentől kezdve azonban az évtized végig rossz választásai voltak a színésznőnek és olyan bugyuta és méretes buktákban szerepelt, mint a Földre szállt boszorkány, a Stepfordi feleségek, az Ausztárlia vagy a Kilenc című musical. 

Bár a nagy stúdiófilmek jól jövedelmeztek (átlagosan 15-17 millió dollárt mozgóképenként, amivel sokáig Hollywood legjobban fizetett színésznője volt) azonban a túlzásba vitt plasztikai műtétek miatt egyre kevesebb szerep jutott neki a 100 milliós szuperprodukciókban. Kidman így a független filmek világa felé fordult és számos kritikailag elismert alkotás fontos szerepét játszotta el az utóbbi években. A karrierváltás igencsak jól sikerült, idén Cannesban 4 filmjét vetítették és egy speciális díjjal ismerték el a 2016/2017-es munkásságát. 10 éve boldog házasságban él a zenész Keith Urbannel és két közös gyermekükkel.


A következő összeállításban 5 olyan filmet mutatunk be önöknek, melyekről vagy nem, vagy igen keveset hallhattak, pedig Kidman legjobb alkotásai közé tartoznak.

Dogville

Kidman Az órák című filmért kapott Oscar-díja után akár a telefonkönyvet is felolvashatta volna, dollármilliókat fizettek volna neki a leghíresebb producerek. Erre ő úgy döntött, hogy Svédországba költözik 6 hétre, ahol a szokásos gázsija harmadáért vállalta el a dán dogma atyjának kikiáltott Lars von Trier Amerika-ellenesnek titulált Dogville című filmjét. A három órás mű igazán embertpróbáló vállalkozás volt, ugyanis egy hatalmas hangárban vették fel a jeleneteket, díszletek nélkül, krétával felrajzolt házakban. A sztori szerint a maffiózók elől menekülő Grace-t befogadják az istenháta mögötti Dogville lakói, akik utána módszeresen ki is használják a jövevény elesettségét. Kezdetben csak egész nap dolgoztatják, de a későbbiekben a város férfi lakói már a testét is a tulajdonuknak tekintik. Kidman minimalista játéka legalább annyira sokkoló, mint a film befejezése.

Engedd el!

A 2010-es filmdráma  David Lindsay-Abaire Pulitzer-díjas színdarabja alapján készült. (Érdekesség, hogy Kidman szerepét a színpadon a Szex és New York Miranda-ja, Cynthia Nixon alakította, aki Tony -díjat kapott az alakításáért.) A történetben Kidman egy Becca nevű nőt alakít, aki azóta él megkeseredett házasságban a férjével, amióta egy véletlen autóbalesetben meghalt az 5 éves gyerekük. A film különlegessége, hogy a sokkoló és szomorú történetet a rendező, John Cameron Mitchell humoros pillanatokkal próbálja feloldani. Megdöbbentő, de ezek a jelenetek teszik még erőteljesebbé és emberibbé a történtet drámáját. Kidman ezzel a filmmel hosszú idő után újra visszatért a szerzői és független filmek világába, melyet a szakma egy Oscar-jelöléssel hálált meg neki. 

Vonzások

Szinte senki nem látta a korea zseni, Chan-wook Park filmjét a mozikban, hazánkban pedig egyenesen dvd-re száműzték a bizarr thrillert. A Mia Wasikowska-t és Matthew Goode-t is felvonultató film egy igen különleges mellékszereppel ajándékozta meg Kidmant: egy, a lányával versengő, ámde egyszerre a szeretetéért küzdő anyát kelt életre, aki a hirtelen feltűnt Charlie bácsi vonzereje alá kerül. A furcsa nagybácsi azonban nem csak Kidman karakterét bolondítja meg a sármjával, miközben rejtélyes gyilkosságok történnek a környezetükben. Bár a film anyagilag bukásnak bizonyult, de a kritikusok imádták.

Paperboy

Korábban maga Pedro Almodóvar akart filmet készíteni Az újságos fiú című könyvből, melyet végül a Precious című filmmel befutott Lee Daniels frogatott le. Az alkotásról igen keveset lehetett hallani, és ha írtak is róla, akkor is arról az ominózus jelentről, amikor a Nicole Kidman lepisilte a medúzatámadást szenvedett Zac Efron karakterét. A kisvárosi dráma egyértelműen Kidman filmje volt: a John Cuasck által alakított pszichopata gyilkos vidéki babáját alakító Kidman, egyszerre szerethető és szánni való a közönséges liba szerepében. A film szintén megbukott anyagilag.

Oroszlán

A megható történet egy indiai kisfiú Saroo történetét meséli el, aki egy helyi pályaudvaron rossz vonatra szállt, és több ezer kilométerre találta magát az otthonától. Az árvának gondolt fiút végül egy tanzániai család fogadja örökbe és neveli fel. Felnőttként azonban nem hagyja nyugodnia múltja és a Google Earth segítségével megdöbbentő felfedezésre jut. Az örökbefogadó anyát Kidman alakítja, akinek csupán pár jelenetet osztott a forgatókönyv, ám a színészet felsőfokát csillogtatja meg ezekben. A film meghozta a negyedik Oscar-jelölését (korábbiak: Moulin Rouge, Órák, Engedd el!) ám Viola Davis (amúgy teljesen megérdemelten) elhappolta előle a legjobb női mellékszereplő díját.

Kapcsolódó Cikkek