EUR: 330,94 Ft
CHF: 303,18 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

7 ok, ami Botka bukását okozza

Az MSZP utolsó reményeként is emlegetett Botka László hibát hibára halmoz, amióta megválasztották a párt miniszterelnök-jelöltjének. A szocialista párt ráadásul négy éve nagyjából egymillió szimpatizánssal rendelkezett, ami mára körülbelül 600 ezer fős táborra apadt. A Nézőpont Intézet tanulmánya alapján a Lokál összegyűjtötte Botka baklövéseit.


MTI Fotó: Soós Lajos

1. Összefogás helyett cicaharcMTI Fotó: Marjai János

Botka nem csupán az MSZP, hanem az egész baloldal miniszterelnök-jelöltje szeretett volna lenni. Ehhez képest senki sem állt be mögé, sőt Gyurcsány Ferenccel és a DK-val egyenesen háborúban áll. Pedig a szocialista választók egy része is összefogást szeretne a DK-val.

2. Saját múltját is megtagadtaMTI Fotó: Németh György

Úgy beszél a 2010 előtti időszakkal történő szakításról, hogy közben egyik meghatározó alakja volt annak, a döntéseket támogatta, Gyurcsány Ferenc mellett is számtalanszor kiállt, így bármikor a szemére vethető korábbi Gyurcsány-pártisága.

3. Botrányos ügyek

Nem tanulva a korábbi hasonló esetekből, többszörösen kellemetlen helyzetbe került hiányos vagyonbevallása miatt. Ez komoly támadási felületet jelent. Emellett a Szeviép-ügy Bajnai Gordon Hajdú-Bét-ügyéhez hasonló problémát jelenthet számára.

4. Kerítést bontana


MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A magyar kormány bevándorláspolitikáját a magyarok kétharmada, de még a baloldali szavazók 42 százaléka is támogatja. Ehhez képest Botka előbb a Reutersnek adott interjúban, majd Brüsszelben is a kerítés lebontásáról beszélt. Ezzel még saját pártja sem ért egyet, így Botka kínos magyarázkodásba kezdett.

5. Keresi Soros György kegyeit

Komoly baklövés, hogy Botka László Soros Györggyel egy időben tartózkodott Brüsszelben. Ugyan tagadta a „szerencsés véletlent”, azonban másnap ígéretet tett a Soros-egyetemet is érintő jogszabályok, illetve a civiltörvény visszavonására.

6. Médiabojkott

Majmok (Nem hall, nem lát, nem beszél) /Fotó: Flickr

Azzal, hogy az MSZP nem hajlandó a Botka László vagyonosodásával, illetve korrupciógyanús és egyéb, személyét érintő ügyekkel foglalkozó sajtótermékeknek választ adni, azt a látszatot keltheti a választókban, hogy nincs magyarázatuk az ügyekre.

7. „Fizessenek a gazdagok”

Félelmet kelthet a középosztályban a „Fizessenek a gazdagok” szlogen. Felveti ugyanis a kérdést, hogy kik is a gazdagok, és vajon a ma éppen még nem gazdagok holnap nem számítanak-e annak. Ezenkívül előkerült Rákosi Mátyás egyik 1947-es beszéde, amiben szintén azt mondja: „fizessenek a gazdagok”.

Kapcsolódó Cikkek