2019. július 20., szombat
Illés

Budapest XIV.kerület

70 éves lenne Kocsis Lajos, a kapusok réme

Hetvenedik születésnapját ünnepelné a fiatalon, alig 53 évesen eltávozott Kocsis Lajos. Az évtizedekig Zuglóban lakó olimpiai bajnok tiszteletére szülővárosában, Szegeden emléktáblát avattak , de mindazok megőrzik emlékezetükben, akik látták a futballpályán a hosszú indítások királyát.

Kocsi Lajos legkisebb gyermekével

Sokat látott, tapasztalt veterán szurkolók egyöntetű véleménye, hogy a Kicsit, azaz Kocsist mindenki szerette. Nem csoda, hiszen varázsolt a pályán. A krónikák szerint második NB I-es meccsén, a Megyeri úton 25 ezernyi újpesti legnagyobb megdöbbenésére a válogatott Sóvári Kálmánt kicselezve szerzett óriási gólt. Szabadrúgásai után pedig hosszas ideggyógyintézeti kezelésre utalták a kapusokat. 1970 szeptemberében például a skót Aberdeen elleni KEK-meccsen mértani pontossággal lőtte ki a felső sarkot, a játékvezető azonban nem adta meg a gólt. Az ismétlést pontosan ugyanoda lőtte. A közönség tombolt, Bobby Clark kapus pedig nem hitt a szemének.
Nem csoda, hogy Détári Lajos, az elmúlt néhány évtized vitathatatlanul legjobb magyar labdarúgója máig tisztelettel említi Kocsis nevét.
– Ő volt a legjobb magyar játékos, akit élőben láthattam futballozni – mondta Détári, aki a hetvenes években, még ifistaként a klubtársa volt a Honvédban.
Egykori csapattársa, Tichy Lajos szerint „ha a Kicsinél volt a labda, mind a tíz csapattársának mozgásban kellett lennie, mert sosem tudtuk, kinek adja”.
Pályafutása befejezése után Zugló, a Cserei utcai lakás és környéke lett a legszűkebb pátriája. A Stefánia úti Katica presszóból és a legendás Tücsök sörözőből át lehetett látni a Népstadionba, és gyakori vendég volt az újpesti Noskó Ernő Amerikai úti kisvendéglője, a Csalogató kerthelyiségének.
– Hogy többre is vihette volna az apám? – kérdezi inkább csak magától az évforduló kapcsán megszólaltatott ifjabb Kocsis Lajos. – Minden bizonnyal, de most inkább csak a szépre emlékezem, például arra, hogy gyerekként jó hosszú ideig tartott a hazaút vele, mert úton-útfélen megállították néhány szó erejéig, és ő mindig meg is állt. S mintha csak tegnap lett volna, amikor átjártunk a stadion szoborparkjába a zuglói barátokkal – például a szintén fiatalon meghalt zenész futballistával, Ihász Gáborral – focizni. Másoknak kijárt mindent, magának azonban nem akart elintézni semmit. Talán ezért is ment el olyan fiatalon…
Szeged után a fővárosban is megérdemelne – például egy emléktáblán – néhány jó szót Kocsis Lajos.

A kosárlabdával sem volt ügyetlen


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Amikor kisülnek a nyár ízei

  Amikor kisülnek a nyár ízei

  Nyáron egymás után kelleti magát a sok gyümölcs a háziasszonyok előtt, hogy valamilyen formában bekerüljenek a családi menübe.

 • A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  Több mint 250 ezer látogatót regisztráltak a városligeti kutyás élményparkban az átadása óta eltelt egy évben. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény – amely a legjobban felszerelt az országban – népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt, naponta átlagosan 750-800 kutya játszik ott.

 • Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Kobzos Kiss Tamás ünnepi emlékkoncerttel indul a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe óbudán. A koncerten bemutatásra kerül az országos szinten is egyedülálló Óbudai Óvodai program szakmai kiadványa a Kismuzsika.

 • Változó idők Újpalotán

  Változó idők Újpalotán

  Erdődy Anita festőművész nagyszerű képeiből nyílt ingyenes kiállítás az Újpalotai Közösségi Házban.