EUR: 352,62 Ft
CHF: 331,40 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Budapest XIV.kerület

70 éves lenne Kocsis Lajos, a kapusok réme

Hetvenedik születésnapját ünnepelné a fiatalon, alig 53 évesen eltávozott Kocsis Lajos. Az évtizedekig Zuglóban lakó olimpiai bajnok tiszteletére szülővárosában, Szegeden emléktáblát avattak , de mindazok megőrzik emlékezetükben, akik látták a futballpályán a hosszú indítások királyát.

Kocsi Lajos legkisebb gyermekével

Sokat látott, tapasztalt veterán szurkolók egyöntetű véleménye, hogy a Kicsit, azaz Kocsist mindenki szerette. Nem csoda, hiszen varázsolt a pályán. A krónikák szerint második NB I-es meccsén, a Megyeri úton 25 ezernyi újpesti legnagyobb megdöbbenésére a válogatott Sóvári Kálmánt kicselezve szerzett óriási gólt. Szabadrúgásai után pedig hosszas ideggyógyintézeti kezelésre utalták a kapusokat. 1970 szeptemberében például a skót Aberdeen elleni KEK-meccsen mértani pontossággal lőtte ki a felső sarkot, a játékvezető azonban nem adta meg a gólt. Az ismétlést pontosan ugyanoda lőtte. A közönség tombolt, Bobby Clark kapus pedig nem hitt a szemének.
Nem csoda, hogy Détári Lajos, az elmúlt néhány évtized vitathatatlanul legjobb magyar labdarúgója máig tisztelettel említi Kocsis nevét.
– Ő volt a legjobb magyar játékos, akit élőben láthattam futballozni – mondta Détári, aki a hetvenes években, még ifistaként a klubtársa volt a Honvédban.
Egykori csapattársa, Tichy Lajos szerint „ha a Kicsinél volt a labda, mind a tíz csapattársának mozgásban kellett lennie, mert sosem tudtuk, kinek adja”.
Pályafutása befejezése után Zugló, a Cserei utcai lakás és környéke lett a legszűkebb pátriája. A Stefánia úti Katica presszóból és a legendás Tücsök sörözőből át lehetett látni a Népstadionba, és gyakori vendég volt az újpesti Noskó Ernő Amerikai úti kisvendéglője, a Csalogató kerthelyiségének.
– Hogy többre is vihette volna az apám? – kérdezi inkább csak magától az évforduló kapcsán megszólaltatott ifjabb Kocsis Lajos. – Minden bizonnyal, de most inkább csak a szépre emlékezem, például arra, hogy gyerekként jó hosszú ideig tartott a hazaút vele, mert úton-útfélen megállították néhány szó erejéig, és ő mindig meg is állt. S mintha csak tegnap lett volna, amikor átjártunk a stadion szoborparkjába a zuglói barátokkal – például a szintén fiatalon meghalt zenész futballistával, Ihász Gáborral – focizni. Másoknak kijárt mindent, magának azonban nem akart elintézni semmit. Talán ezért is ment el olyan fiatalon…
Szeged után a fővárosban is megérdemelne – például egy emléktáblán – néhány jó szót Kocsis Lajos.

A kosárlabdával sem volt ügyetlen


Címkék

Kapcsolódó Cikkek