EUR: 325,25 Ft
CHF: 294,90 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

97 milliárd forinttal több jut oktatásra jövőre

A tervek szerint a jövő évi költségvetésben 97 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint az idén – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Rétvári Bence hangsúlyozta: évről évre fokozatosan bővülnek az oktatás finanszírozására és fejlesztésére felhasználható források.


Úgy vélekedett: “a legnagyobb ugrás a családok számára”, hogy a költségvetés már szeptembertől az első 9 osztályban átvállalja a tankönyvek költségét.

Korábban csak az első négy osztályban voltak ingyenesek a tankönyvek – emlékeztetett.

Ugyanakkor 35 milliárd forintot költ az állam jövőre az iskolák digitális fejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy nem csupán az intézményekbe, hanem valamennyi tanterembe eljuttatják a szélessávú internetet – mondta Rétvári Bence.

Továbbá jut forrás számítástechnikai eszközök, számítógépek vásárlására és a pedagógusok továbbképzésére is – fűzte hozzá.

Folytatódik az iskolafelújítási, bővítési program is, illetve immár 79 milliárd forintot költ majd az állam gyermekétkeztetése. Ez utóbbi azt jelenti, hogy gyakorlatilag senkit nem utasítanak el, aki kéri az ingyenes étkeztetést – mondta Rétvári Bence.

A politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta, hogy 2010-hez képest, jövőre már 550 milliárd forinttal több jut a költségvetésből az oktatásra, ami azt jelenti, hogy növekvő gazdaság mellett, GDP-arányosan 1,5 százalékkal nő az ágazatra fordítható forrás.

Arról is szólt: idén és a következő két évben 106 milliárd forintot fordít az állam új bölcsődék és óvodák építésére, illetve az ezekben dolgozók béremelésére.

Egy munkacsoport megkezdte az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozását is – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatalmas siker a családvédelmi akcióterv

    Hatalmas siker a családvédelmi akcióterv

    A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása a legnépszerűbb a családvédelmi akcióterv júliusi elsején életbe lépett elemei között. A babaváró támogatást háromezren igényelték eddig, közülük 1300 pár már meg is kapta a tízmillió forintot.

  • Csűrfesztivál az erdélyi Mérában

    Csűrfesztivál az erdélyi Mérában

    A magyar és romániai fellépők mellett izraeli, mexikói, lengyel, görög-török-brit és norvég előadók is színpadra lépnek az erdélyi Mérában augusztus első négy napján a Világzenei Csűrfesztiválon.