EUR: 325,47 Ft
CHF: 294,04 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

“A biztos pont” lesz a jelmondata a 28. Tusványosnak

“A biztos pont” lesz a jelmondata a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak (Tusványos), amelyen a részt vevő meghívottak egyebek mellett Kelet-Közép-Európáról, mint biztos pontról fognak előadást tartani és véleményt cserélni – jelentették be csütörtökön Kolozsváron a szervezők.

A Tusványos az idén július 18. és 23. között lesz Tusnádfürdőn. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a nyári szabadegyetem politikai programfelelőse elmondta: azért választották jelmondatul ezt a gondolatot, mert az egyre bizonytalanabbá váló európai politikai környezetben nagy szükség van biztos pontokra. Hozzátette: ilyen biztos pontnak számít a már 28 éves hagyománnyal rendelkező Tusványos, de biztos pont Erdély, a Kárpát-medence, akárcsak Kelet-Közép-Európa.


Közölte, hogy a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök az idén is megtartja szombat délelőtti előadását. Pénteken a kárpát-medencei magyar politikai pártok elnökei találkoznak egymással.

Sándor Krisztina elmondta, számos magyar kormányzati politikus részt vesz meghívott előadóként, hiszen olyan vitákat akarnak generálni, amelyek nemcsak az erdélyi magyarokat, hanem valamennyi kárpát-medencei magyar közösséget érintenek.

A szabadegyetem szervezői az idén is arra törekedtek, hogy helyet adjanak a román-magyar párbeszédnek, de ezt nehezíti egyrészt a Grindeanu-kormány megbuktatása, másrészt az, hogy a román politikusok ódzkodnak a Tusványoson terítékre kerülő kisebbségvédelmi témáktól – mondta Sándor Krisztina. Hozzátette: az idén is inkább román értelmiségiek vesznek részt, akik egyebek mellett Trianon közelgő századik évfordulójáról fognak beszélni.

A tusnádfürdői tábor idején számos szabadidős program lesz, esténként pedig koncertekkel várják a vendégeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében

    Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében

    Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden.

  • A nap képe: Majomszeretet

    A nap képe: Majomszeretet

    Nem is olyan régen egy új taggal bővült a sydney-i Taronga állatkert csimpánzcsaládja. A kicsi a Shiba nevet kapta gondozóitól, aki napról napra erősebb, ám még néhány hétre biztosan szüksége van, hogy elszakadjon anyja, Safiri védelmező karjaitól.