EUR: 325,35 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Szekszárd

A Debreceni Református Nagytemplomban énekelt a Gárdonyi kórus

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál keretében megtartott Kárpát-medencei Református Kórustalálkozón énekelt a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes Debrecenben.

„Bis orat qui bene cantat”, azaz kétszer imádkozik, aki jól énekel – mondta Szent Ágoston. Az intelem mindenkire érvényes. Arra is, aki az egyházi zenét műveli és arra, is, aki hallgatja. Szamosi Szabolcs, a rendező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egyházzenei fesztivált mindig pünkösd köré csoportosítva rendezik meg. A Con Spirito (Lélekkel) elnevezéssel egyrészt a vallásos embereket szólítják meg, de azokat is, akik a komolyzene iránt érdeklődnek. A program sokszínűségét mutatja, hogy a középkori egyházi muzsikától a könnyűzenéig egyaránt megszólalnak zenei alkotások.


A Debreceni Református Nagytemplom, a legnagyobb református templom az országban

Jól érzékelteti ezt, hogy a különböző egyházi, gyülekezeti kórusok mellett olyan hírességek is szerepeltek a fesztivál műsorán, mint a Choir of New College Oxford, amely az Egyesült Királyság egyik leghíresebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese, vagy a jól ismert King’s Singers. Utóbbi negyvenkilenc éve alakult, több mint százötven lemez, két Grammy-díj, sok ezer telt házas koncert a világ minden táján: ezek a számok jellemzik napjaink egyik, ha nem a legjobb a cappella énekegyüttesét.

Összkari éneklés a nagytemplomban
Fotó: Kincses Ernő

A reformáció 500. és a magyar reformátusság kezdete 450. évfordulójának tiszteletére rendezett fesztivál részeként június elején megtartott Kárpát-medencei Református Kórustalálkozón a Debreceni Református Nagytemplomban felkérésre közreműködött a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes is többek között beregszászi, nagyváradi, debreceni, marosvásárhelyi, budapesti kórusokkal együtt. A Gárdonyi együttes műsorában Kodály Zoltán: Szép könyörgés, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Csak Tehozzád térek, Uram, Cesar Franck: Panis angelicus, Tillai Aurél: 42. zsoltár és Georg Philipp Telemann: 117. zsoltár című alkotásai szerepeltek. Hangszeres kísérők voltak: Lozsányi Tamás (orgona), Szabó Dóra Karola, Németh-Vadas Ida (hegedű), Kemény György (brácsa), Abonyi Blanka (gordonka). Énekes szólisták: Árki Inez (mezzoszoprán), Steiner Gáborné (szoprán), Varga Tiborné (alt). A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttest az alapító karnagy, Naszladi Judit vezényelte.


Az énekkar a Kossuth Utcai Református Egyházközség meghívására a hivatalos fesztiválprogram után emlékezetes hálaadó istentiszteleten szolgált az úgynevezett Verestemplomban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.