EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Békéscsaba

A diák legyen a legfontosabb!

A címben olvasható szemlélettel kezdte meg működését az év elején a Békéscsabai Tankerületi Központ, melyhez több járás összesen 35 közoktatási intézménye tartozik.

A Békéscsabai Tankerületi Központ 2016. november 30-án jött létre, azzal a céllal, hogy átvegye azon közoktatási intézmények működtetését, amelyek még az önkormányzatok kezelésében voltak, hogy 2017. január elsejétől már a működtetői és fenntartói feladatokat is egyértelműen ellássa. A központhoz általános iskolák, gimnáziumok, a megyei illetékességi területű pedagógiai szakszolgálat, valamint a gyógypedagógiai intézmények tartoznak.


Tehát idén januárban kezdődött meg ténylegesen a tankerületi központ működése, ekkorra olvadtak be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központból kiválva azok a járások, amelyek a Békéscsabai Tankerületi Központ illetékességi területéhez tartoztak, konkrétan a békéscsabai, az orosházi és a szarvasi járás intézményei. Azóta három intézmény a gyulai központhoz került, ezért jelenleg 27 intézmény fenntartója a békéscsabai központ. Februárban újabb változás történt, a mezőkovácsházi járás is a békéscsabai központ illetékességi területéhez került, így újabb nyolc állami fenntartású köznevelési intézmény sorolódott át.

Fotó: Profimedia

Az átalakítások talán legfontosabb eredménye, hogy a döntések közelebb kerültek az oktatási intézményekhez, egyfajta decentralizációs folyamat zajlott le – tudtuk meg Bánki Andrástól, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatójától. 2016 második felében a költségvetés tervezésébe már bevonták a köznevelési intézményeket, hiszen ők tudják pontosan, mennyi forrásra van szükségük. Szintén változott a finanszírozás, meghatároztak egy keretet az intézmények számára, amivel szabadon gazdálkodhattak.


Emellett próbáltak az intézmények terhein csökkenteni, átcsoportosították például a személyügyi és beszerzési feladatokat a tankerületi központhoz. A beszerzési feladatok ellátására egy országos szinten is egyedülálló rendszert vezettek be. Szintén újítás, hogy az eddig az önkormányzathoz került iskolai bevételek ötven százalékát a tankerületi központ visszajuttatja a köznevelési intézményekhez.

Az intézmények és a központ közötti együttműködés gördülékenysége is országos szinten kiemelkedő, Bánki András azt vallja, hogy a színvonalas oktatáshoz ez elengedhetetlen. A központnak segítenie kell az oktatási intézmények hatékony működését. Mindig a diák igényei az elsődlegesek, ezért szinte együtt kell lélegeznie a központnak az intézményekkel.

Fontos feladata a központnak az infrastruktúra kiépítése mellett a fejlesztési lehetőségek megtalálása is, ehhez pályázatokat nyújtanak be, jelenleg is több támogatói választ várnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.