2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

A diák legyen a legfontosabb!

A címben olvasható szemlélettel kezdte meg működését az év elején a Békéscsabai Tankerületi Központ, melyhez több járás összesen 35 közoktatási intézménye tartozik.

A Békéscsabai Tankerületi Központ 2016. november 30-án jött létre, azzal a céllal, hogy átvegye azon közoktatási intézmények működtetését, amelyek még az önkormányzatok kezelésében voltak, hogy 2017. január elsejétől már a működtetői és fenntartói feladatokat is egyértelműen ellássa. A központhoz általános iskolák, gimnáziumok, a megyei illetékességi területű pedagógiai szakszolgálat, valamint a gyógypedagógiai intézmények tartoznak.


Tehát idén januárban kezdődött meg ténylegesen a tankerületi központ működése, ekkorra olvadtak be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központból kiválva azok a járások, amelyek a Békéscsabai Tankerületi Központ illetékességi területéhez tartoztak, konkrétan a békéscsabai, az orosházi és a szarvasi járás intézményei. Azóta három intézmény a gyulai központhoz került, ezért jelenleg 27 intézmény fenntartója a békéscsabai központ. Februárban újabb változás történt, a mezőkovácsházi járás is a békéscsabai központ illetékességi területéhez került, így újabb nyolc állami fenntartású köznevelési intézmény sorolódott át.

Fotó: Profimedia

Az átalakítások talán legfontosabb eredménye, hogy a döntések közelebb kerültek az oktatási intézményekhez, egyfajta decentralizációs folyamat zajlott le – tudtuk meg Bánki Andrástól, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatójától. 2016 második felében a költségvetés tervezésébe már bevonták a köznevelési intézményeket, hiszen ők tudják pontosan, mennyi forrásra van szükségük. Szintén változott a finanszírozás, meghatároztak egy keretet az intézmények számára, amivel szabadon gazdálkodhattak.


Emellett próbáltak az intézmények terhein csökkenteni, átcsoportosították például a személyügyi és beszerzési feladatokat a tankerületi központhoz. A beszerzési feladatok ellátására egy országos szinten is egyedülálló rendszert vezettek be. Szintén újítás, hogy az eddig az önkormányzathoz került iskolai bevételek ötven százalékát a tankerületi központ visszajuttatja a köznevelési intézményekhez.

Az intézmények és a központ közötti együttműködés gördülékenysége is országos szinten kiemelkedő, Bánki András azt vallja, hogy a színvonalas oktatáshoz ez elengedhetetlen. A központnak segítenie kell az oktatási intézmények hatékony működését. Mindig a diák igényei az elsődlegesek, ezért szinte együtt kell lélegeznie a központnak az intézményekkel.

Fontos feladata a központnak az infrastruktúra kiépítése mellett a fejlesztési lehetőségek megtalálása is, ehhez pályázatokat nyújtanak be, jelenleg is több támogatói választ várnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.