EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Sport

A Duna Aréna a fogyatékkal élők fogadására is alkalmas

A Duna Aréna, apróbb technikai részletektől eltekintve készen áll a fogyatékkal élők, a kerekes székes szurkolók fogadására a vizes világbajnokságra – jelentette ki az emberi erőforrások miniszterének a fogyatékos emberek társadalmi integrációért felelős biztosa pénteken Budapesten, a Duna Arénában megtartott, az épület bejárásával egybekötött sajtótájékoztatón.

Szekeres Pál hangsúlyozta, hogy már az épület tervezése és kivitelezésekor figyelembe vették a fogyatékkal élők szempontjait, annak érdekében, hogy ép embertársaikkal azonos feltételek között szurkolhassanak a versenyeken.


Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős megbízottja arról beszélt: a kormány a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás nyomán arra törekszik, hogy a mozgáskorlátozottak méltó módon vehessenek részt az állami rendezvényeken, illetve az olyan sportrendezvényeken, mint a vizes világbajnokság. Felidézte, hogy Magyarországon mintegy 600 ezer ember él valamilyen fogyatékkal. Az őket képviselő szervezetek azzal keresték meg a miniszterelnöki kabinetirodát: biztosítsák számukra is, hogy méltó módon vehessenek részt a nemzeti és állami ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeken.

Az ennek nyomán született együttműködési megállapodás keretében vállalta a kormány a rendezvények helyszínének akadálymentesítését, illetve a siketek számára az audio-kommunikációs akadálymentesítést, vagyis a jeltolmácsok közreműködését.


Egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségében tömörülő polgármestereket is arra bíztatták, hogy kössenek hasonló megállapodásokat a fogyatékkal élők helyi szervezeteivel – fűzte hozzá.

Közlése szerint, hasonló igényekkel léptek fel a szervezetek a vizes világbajnokság közeledtével, vagyis azt kérték, hogy biztosítsák számukra is a méltó szurkolás lehetőségét – mondta Nyitrai Zsolt.

Kővári Sándor a Magyar Úszószövetség megbízott főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a jelenleg zajló Budapest Bajnokság remek alkalmat szolgáltat arra, hogy a kerekesszékkel közlekedők is teszteljék az úszópalotát Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye előtt.

Hangsúlyozta, hogy az Aréna remekül működik, a versenyzők megelégedéssel nyilatkoznak a létesítményről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek