2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb XIV.kerület

A fák köszönik, jól vannak!

A faátültetésben világhírű, közel ötvenéves tapasztalattal és egymillió sikeres átültetésessel a háta mögött álló német Opitz GmbH és magyar partnere, a Galapagos Zoo Service Kft. végzett faátültetési és előkészítési munkálatokat a múlt év végén az egykori Hungexpo-irodák területén, a Városligetben. Nos, a Liget Projekt tájékoztatása szerint a fák köszönik, jól vannak.

Tökéletes állapotban van az átültetett fa

Mint azt Kóródy Olivér, a Galapagos Zoo Service ügyvezetője elmondta, a fák egészséges lombozata tanúskodik arról, hogy a faátültetés jó úton halad, amellyel a Liget Projekt csatlakozik a sikeresen elvégzett európai nagy faátültetési munkákhoz. A fákat gépi technológiával helyezték át tavaly, mivel méretük, gyökéralakulásuk, egészségi állapotuk lehetővé tette Európa legnagyobb faátültető gépének használatát.

– A gép a kiválasztott növényt egy 3 méter átmérőjű, 6 és fél köbméteres földlabdával emelte át, ezt követően kezdődött meg az utógondozás, ami még éveken keresztül folyamatos munkát igényel – mondta Kóródy Olivér. – Ennek része a gyökérvégek tiszta metszése, majd a talajjavító adalékok alkalmazása, amelyek közt megtaláljuk a jótékony mykorrhizagombát is.
A területen van egy másik fa is, amelyen az átültetésekkel egy időben elkezdték az előkészítési munkálatokat, hogy  idén ősszel azt is át lehessen ültetni.
–Gyökérzetének 50 százalékát átvágtuk, majd az így kialakult földlabdáját bebáláztuk, talajjavító humusz adalékkal, a már említett mykorrhizagombával kezeltük. Az öntözőgyűrű kialakítását követően fadarálékkal védtük a felszíni gyökérzetet a kiszáradástól – magyarázta a szakember. – A folyamatos ellenőrzés és öntözés hatására a fa jól reagált a beavatkozásra, idén szép lombot fakasztott.  Az eddiginél jóval kedvezőbb életkörülményeket teremtettünk neki, melynek köszönhetően a tápanyagot és nedvességet felszívó hajszálgyökérzete intenzív növekedésnek indult. Ez a burjánzó, új gyökérzet gondoskodik majd a fáról az átültetést követően, melyet körülbelül szűk fél év múlva tudunk végrehajtani.

Kapcsolódó Cikkek