EUR: 326,00 Ft
CHF: 294,36 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Debrecen

A hazai gyógyszerkutatás csúcsán a Debreceni Egyetem

Kevés intézmény tartozik abba a körbe, amely elmondhatja magáról, hogy a QuintilesIMS amerikai vizsgálatszervező cég kiemelt kutatóhelye lenne. A Debreceni Egyetem immár igen! A felsőoktatási intézmény – mely úgy hasít a hazai innováció egén, mint a legjobb magyar gazdasági rakéta – életében hatalmas jelentőségű megállapodást ünnepélyesen, a sajtó képviselői előtt írták alá a felek.

A világ legnagyobb klinikai vizsgálatszervező cége a QuintilesIMS. Az amerikaiaknak közel kétszázötvenezer partnere van, ezek között a DE eddig az 1500 úgynevezett Partner Site egyike volt. Az új, frissen aláírt együttműködési megállapodás eredményeként az intézmény a világ 25 kiemelt vizsgálóhelye közé került be (Európában a 11 közé), ami az egyetem keretein belül folyó klinikai vizsgálatok színvonalának hatalmas szakmai elismerése és sikere.


Kiemelt partner – Partner Site –, jó ízlelgetni a szót, s ami ennél is jóval több, mindkét félnek jó ez, mi több, Magyarországnak is számtalan előnye származik mindebből. Pál Dénes, az egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központjának igazgatója elmondta, hálás az intézmény vezetésének és a rektornak, aki négy évvel ezelőtt maga szorgalmazta a koordinációs központ létrejöttét. Az intézményben több mint huszonöt éve folynak klinikai vizsgálatok, s ma már a gyógyítás teljes spektrumában végeznek klinikai vizsgálatokat.

Debrecen a hazai gyógyszerfejlesztés vezetője MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

– A most aláírt megállapodás egyben azt is jelenti, hogy Debrecen a hazai gyógyszerfejlesztés vezetője lett, jó esélyei vannak arra, hogy a régióban is hasonló szerepet töltsön be – fogalmazott a professzor.


Az egyetemen évente több mint 150 új klinikai vizsgálat indul, jelenleg több mint 400 vizsgálat van folyamatban, és ebből évente 1,4 milliárd forint bevétele is származik az egyetemnek, ami a bevételek egy százaléka. Veres László, a Quintiles Magyarország Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a most megkötött megállapodás értelmében a két fél eddigi kapcsolata új szintre került. A szorosabb együttműködéstől a klinikai vizsgálatok számának növekedését, s ezzel együtt a színvonal további emelkedését várják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.