2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Belföld

A hónap végéig lehet pályázni az európai utazási támogatásra

A hónap végéig pályázhatnak az érintett magyar iskolák és diákok az ingyenes InterRail-bérlet alapötletére épülő uniós utazási támogatásra, amely által Magyarországról a kísérleti időszakban 68 fiatal juthat ingyenes uniós országokba érvényes menetjegyhez – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

A képviselő elmondta, az első szakaszban két és félmillió eurós (mintegy 775 millió forint) költségvetéssel megvalósuló Move2Learn elnevezésű program kiírása szerint az utazási utalványokat – menetjegyeket – a kísérleti szakaszban azok az iskolák, osztályok és diákok nyerhetik el, akik részesei az európai eTwinning projektnek és június 30-ig regisztrálják erre vonatkozó pályázatukat.


A program során legalább 5000, legalább 16 éves fiatal számára nyílik lehetőség arra, hogy – egyénileg, vagy az iskolai osztályukkal közösen – külföldre utazzanak. Főként kis létszámú csoportok, de húszfős osztályok is beadták jelentkezésüket. Az Európai Bizottság által megbízott szervezet döntése alapján kiválasztott nyerteseknek 2017. augusztus 1. és 2018. december 31. között kell lebonyolítaniuk a legfeljebb 2 hetes európai utazást.

A kísérleti programot követően az eredeti elképzelés szerint minden tizennyolcadik életévét betöltő európai fiatal egy huszonkét napra szóló ingyenes InterRail-bérletet kapna, amellyel bejárhatja az EU országait. A tesztidőszak tapasztalatai alapján döntik majd el, hogy miként tudják tovább bővíteni az érintettek körét és fenntartható pályára állítani a programot – közölte a képviselő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Térfigyelő kamera alatt drogoztak

  Térfigyelő kamera alatt drogoztak

  A bátorságát csak a lúzersége múlta felül annak a két férfinak, aki pont egy térfigyelő kamera alatt döntött úgy, hogy a kocsiban elfogyaszt egy kis kábítószert.

 • Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Az utóbbi hónapokban folytatódik az a tendencia, miszerint hónapról hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – közölte Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

 • Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az egyik bizottság alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.