EUR: 324,87 Ft
CHF: 294,84 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Zalaegerszeg

A jövő autói, az autók jövője

Június 1-jén és 2-án a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban a virtuális valóság vette át a hatalmat, bepillantást nyerhettünk a gépjárműipar fejlődésének legújabb trendjeibe.

Az 1800 négyzetméternyi területen 70 kiállító fogadta az érdeklődőket számos bemutatóval, programmal, tesztvezetéssel. A látogatók megismerkedhettek a járműipar és az infokommunikáció összekapcsolódásával, a legújabb fejlesztési irányokkal. Az automatizált, hálózatba kapcsolt elektromos hajtású járművek egyre inkább átveszik a jelen kor autóinak szerepét, így az elképzelések szerint kevesebb lesz az emberi hibákból fakadó baleset. A fejlesztésben nagyon fontos szerep jut az önvezető járművek kutatására és fejlesztésére alkalmas, európai szinten is egyedülálló, 40 milliárd forintos ráfordítással 250 hektáros területen épülő járműipari tesztpályának, valamint a Modern Városok Programban is szereplő logisztikai központnak és konténerterminálnak. A járműipari tesztpályához és az R76-os, úgynevezett okos gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó fejlesztéseknek köszönhetően Zalaegerszeg lehet az ötödik generációs, 5G-mobilhálózat tesztelési környezete Magyarországon. Ezzel kapcsolatban június 1-jén a hazánkban meghatározó infokommunikációs cégek részvételével írtak alá együttműködési megállapodást.


Elképzelt város a modern kori vívmányokkal
Fotó: Inhof András

Városunk logisztikai szerepe egyre inkább felértékelődik a jövőben, hiszen a Modern Városok Program részeként logisztikai központ és konténerterminál létesül az északi ipari park mellett. Zalaegerszeg közel van a koperi nemzetközi tengeri kikötőhöz, ahonnan közvetlenül a városhoz vezet a nemzetközi vasúti korridor, sőt ezen a ponton ágazik szét kelet és nyugat felé. Közel van a megyeszékhelyhez a sármelléki nemzetközi repülőtér is, ahová a városból kétszer kétsávos gyorsforgalmi út vezet majd az M7-es autópályával való összeköttetés jóvoltából. Megépül majd a Zalaegerszeg és Vasvár közötti gyorsforgalmi út is, amely Ausztria és Németország felé jelent kapcsolatot.

Orca ,az önműködő hibrid autó, egy liter benzinből 2000 km-ert képes megtenni Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.