EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Debrecen

A jövő év végére felépül a déli ipari park

A déli ipari park megépülésével unikális gazdasági zóna jön létre Debrecenben – mondta Papp László polgármester, a terület infrastrukturális fejlesztésének projektnyitó rendezvényén. Megtudtuk, a fővároson kívül nincs még egy olyan ipari park Magyarországon, amely nemzetközi reptér közvetlen szomszédságában működne.

Debrecen önkormányzata a „Debrecen Déli Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázatát még tavaly augusztusban nyújtotta be, megnyerésével 4 milliárd 518 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás tervezett összköltsége: 4.628 millió Ft, ebből 110 millió Ft önerő. A támogatási szerződés tavaly december 20-án lépett hatályba, a beruházás megvalósítására 36 hónap áll rendelkezésre. Az eltérő tulajdonviszonyok miatt a projekt konzorciumi formában valósul meg. A konzorciumot a tulajdonosok alkotják, a konzorcium vezetője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a konzorcium tagjai: a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Cívis Ház Zrt. A támogatási konstrukció célja a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra, az önkormányzati tulajdonú iparterületek, ipari parkok, tudományos és technológiai parkok fejlesztése, iparterületek alapinfrastruktúrájának a kiépítése, bővítése, az iparterületek elérhetőségét és feltárását segítő vonalas infrastruktúrák kialakítása.


Megvalósítás helyszíne: a Debreceni Repülőtér északi részétől a Mikepércsi úttal párhuzamosan Mikepércs irányába kialakítandó önkormányzati, illetve a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., valamint részben a Cívis Ház Zrt. tulajdonában lévő 84 hektár terület. A 2019-ig tartó fejlesztés eredményeképpen a Debreceni Nemzetközi Repülőtértől délre olyan iparterület jön létre, mely lehetőséget biztosít vállalkozások betelepülésére, új telephelyek kialakítására. A fejlesztés megvalósítása munkalehetőségeket teremt, hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, a város lakosságának növekedéséhez. A parkba költöző vállalkozások munkaerő igényének kiszolgálását a Foglalkoztatási Paktum segíti. A projekttevékenység keretében tervezett fejlesztések között szerepel két, a terület telekhatárán található közműudvar kialakítása, melybe becsatlakozik a hírközlési, alépítményi hálózat, az ivóvíz- és szennyvíz csatornahálózat, a gázhálózat, és az elektromos hálózat.  A terület megközelíthetőségét segítő úthálózat kiépítése a tervek szerint két ütemben valósul meg. Az I. ütem részeként a Kanális utcával párhuzamosan haladó szakasz, a II. ütem részeként pedig a Tesco áruház körforgalmától a Halász utcáig tartó útszakasz kerül kialakításra. A Debreceni Repülőtér déli részétől a Mikepércsi úttal párhuzamosan Mikepércs irányában található 200 hektár méretű ipari terület könnyen megközelíthető lesz közúti, vasúti és légi közlekedési eszközökkel egyaránt. A Déli Ipari Park vezető szerepet kíván betölteni a régióban, amely illeszkedik Debrecen hosszú távú stratégiájához, nemzetközi színvonalú szolgáltatási köre pedig tovább erősíti Debrecen versenyképességét.

Kapcsolódó Cikkek