EUR: 333,33 Ft
CHF: 303,13 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Székesfehérvár

A jövő szakembereit képezik majd

Az Arconic Alapítvány 600 ezer dollárral támogatja a korszerű gyártástechnológiák oktatását világszerte – jelentette be a szervezet.

Az egyik támogatott az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kara. A támogatással egy gyártói automatizálást szolgáló laboratóriumot hoznak létre, aminek köszönhetően egy átfogó, okos ipari gyártási folyamatot tudnak kialakítani.


A program célja, hogy világszerte elősegítse azoknak a jelenleg hiányos készségeknek a fejlesztését, amelyek szükségesek az iparágban történő gyors technológiai változások kezelésére olyan csúcstechnológiák területén, mint az automatizálás, a robotika, az adalékgyártás és az információ digitalizálása Fotó: Alcoa

A könnyűfémek piacának vezetője, az Alcoa éppen egy éve jelentette be New Yorkban, hogy Arconic néven hozta létre a hozzáadott értéket teremtő vállalatát. A kettéválást követően mind a három hazai Alcoa gyár – közülük kettő Fehérváron van – ezen a néven működik.

Az Arconic Alapítvány hat, egyenként 100 ezer dolláros támogatást kínált fel a Korszerű Gyártástechnológiák Oktatását Támogató Program keretében, amelynek célja olyan innovatív oktatási programok fellendítése, amelyek a gyáripart átalakító korszerű technológiákra koncentrálnak. A támogatást elnyerő amerikai, német, magyar és
egyesült királysági tudományos és szakképző intézmények mintegy 375 diák oktatását tűzték ki célul a következő két évre.


A program célja, hogy világszerte elősegítse azoknak a jelenleg hiányos készségeknek a fejlesztését, amelyek szükségesek az iparágban történő gyors technológiai változások kezelésére olyan csúcstechnológiák területén, mint az automatizálás, a robotika, az adalékgyártás és az információ digitalizálása. Egy felmérés szerint a következő évtizedben 3,5 millió munkahely közül kétmillió maradhat betöltetlen a pozícióhoz szükséges készségek hiánya miatt. Ez a helyzet különösen kritikus a szak- és magasabb képzettséget igénylő pozíciók esetében, amit a technológiai változások gyorsuló üteme még tovább súlyosbíthat.

– Nagyon örülünk, hogy Magyarországon is támogatni tudjuk a tehetségeket, ezzel elősegítve, hogy a hazai gyártóipar jövőbeli munkavállalói már naprakész szaktudással rendelkezzenek, amelyet folyamatosan fejleszthetnek szektorbeli pályafutásuk során. Sok sikert kívánunk az Óbudai Egyetem hallgatóinak, és reméljük, hogy örömmel használják majd a korszerűsített laboratóriumokat – mondta Katus István, az Arconic -Köfém Kft. vezérigazgatója.

A támogatás révén az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kara egy gyártói automatizálást szolgáló laboratóriumot hozna létre, aminek köszönhetően átfogó, okos ipari gyártási folyamatot tudnak kialakítani – jelentette be Györök György, a kar dékánja.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.