EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Székesfehérvár

A jövő szakembereit képezik majd

Az Arconic Alapítvány 600 ezer dollárral támogatja a korszerű gyártástechnológiák oktatását világszerte – jelentette be a szervezet.

Az egyik támogatott az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kara. A támogatással egy gyártói automatizálást szolgáló laboratóriumot hoznak létre, aminek köszönhetően egy átfogó, okos ipari gyártási folyamatot tudnak kialakítani.


A program célja, hogy világszerte elősegítse azoknak a jelenleg hiányos készségeknek a fejlesztését, amelyek szükségesek az iparágban történő gyors technológiai változások kezelésére olyan csúcstechnológiák területén, mint az automatizálás, a robotika, az adalékgyártás és az információ digitalizálása Fotó: Alcoa

A könnyűfémek piacának vezetője, az Alcoa éppen egy éve jelentette be New Yorkban, hogy Arconic néven hozta létre a hozzáadott értéket teremtő vállalatát. A kettéválást követően mind a három hazai Alcoa gyár – közülük kettő Fehérváron van – ezen a néven működik.

Az Arconic Alapítvány hat, egyenként 100 ezer dolláros támogatást kínált fel a Korszerű Gyártástechnológiák Oktatását Támogató Program keretében, amelynek célja olyan innovatív oktatási programok fellendítése, amelyek a gyáripart átalakító korszerű technológiákra koncentrálnak. A támogatást elnyerő amerikai, német, magyar és
egyesült királysági tudományos és szakképző intézmények mintegy 375 diák oktatását tűzték ki célul a következő két évre.


A program célja, hogy világszerte elősegítse azoknak a jelenleg hiányos készségeknek a fejlesztését, amelyek szükségesek az iparágban történő gyors technológiai változások kezelésére olyan csúcstechnológiák területén, mint az automatizálás, a robotika, az adalékgyártás és az információ digitalizálása. Egy felmérés szerint a következő évtizedben 3,5 millió munkahely közül kétmillió maradhat betöltetlen a pozícióhoz szükséges készségek hiánya miatt. Ez a helyzet különösen kritikus a szak- és magasabb képzettséget igénylő pozíciók esetében, amit a technológiai változások gyorsuló üteme még tovább súlyosbíthat.

– Nagyon örülünk, hogy Magyarországon is támogatni tudjuk a tehetségeket, ezzel elősegítve, hogy a hazai gyártóipar jövőbeli munkavállalói már naprakész szaktudással rendelkezzenek, amelyet folyamatosan fejleszthetnek szektorbeli pályafutásuk során. Sok sikert kívánunk az Óbudai Egyetem hallgatóinak, és reméljük, hogy örömmel használják majd a korszerűsített laboratóriumokat – mondta Katus István, az Arconic -Köfém Kft. vezérigazgatója.

A támogatás révén az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kara egy gyártói automatizálást szolgáló laboratóriumot hozna létre, aminek köszönhetően átfogó, okos ipari gyártási folyamatot tudnak kialakítani – jelentette be Györök György, a kar dékánja.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.