2019. július 20., szombat
Illés

Életmód

A Káli-medence a magyar Provence

A Káli-medence az egyik legfelkapottabb belföldi turistacélpont. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet miatt sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nemcsak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.

A közvetítők szerint hatalmas a kereslet, de alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják és eredeti formájukban őrzik meg. Ha egy lakóház menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére. Új építésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amely a megnövekedett turistaforgalmat igyekezik kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőt, gyümölcsöst.


Ezeken – szintén szigorú szabályozás mellett – kisebb pince, présház építhető. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára 300 ezer forint fölött, míg a régebbieké 200–300 ezer forint között mozog – derül ki az OTP Ingatlanpont kínálatából. Az eladósorba kerülő ingatlanok pillanatok alatt el is kelnek, hatalmas a verseny a vásárlók között. Budapestről egyre többen költöznének el az idilli, vidéki hangulatú környezetbe, ami tovább hajtja a keresletet, illetve növeli az árakat. – Aki ingatlant vásárolna, számítson arra, hogy a megszokottnál hosszabb ideig kell várnia a megfelelő házra, telekre. A legjobb megoldás, ha a környéken otthonosan mozgó ingatlanközvetítőhöz fordul, aki naprakészen ismeri a kínálatot, és eligazodik a környékre jellemző viszonyok között – véli Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezetője.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Különleges, csábító fogások

  Különleges, csábító fogások

  Ma már a férfiak is kiválóan főznek, a kulinális különlegességeket talán még gyakrabban és szívesebben készítik, mint a nők. Ráadásul a csábítás fegyverei között is előkelő helyet foglal el, ha valaki az első randin megcsillogtatja főzőtudását.

 • Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Alexander Kjerulf boldogságkutató megtalálta a munkahelyi boldogság titkát. A dán szakember szerint ez nem a fizetésemeléstől, az extráktól és az előrelépéstől függ. Az alapmondat: ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

 • A coach a lélek edzője

  A coach a lélek edzője

  Ma már szinte hétköznapi kifejezésnek számít a coach. De vajon tudjuk-e, hogy mivel foglalkozik ez a szakember? A coaching amellett, hogy személyes segítő, fejlesztő tevékenység, hozzájárul a továbblendüléshez és az elakadások megoldásához.