2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Veszprém

A közösség jövőjéről gondolkodtak

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázattal kapcsolatban rendeztek konferenciát május végén a Hangvillában.

A rendezvényt megnyitó Porga Gyula polgármester elmondta: az EKF nem egy klasszikus európai uniós pályázat, nem arról szól, hogy a nyertes város fesztiválvárossá váljon egy évre, hanem a közösségépítés a lényege.


Porga Gyula: Az a cél, hogy mindenki boldogabban éljen (fotó: Schöngrundtner Tamás)

– Nem az a cél, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen, hanem az, hogy 2030-ban a veszprémi közösség minden egyes tagja sokkal boldogabb legyen, mint most – fogalmazott Porga.

– Az EKF-pályázat egy eszköz, hogy figyelmet és forrást teremtsen a városnak. Mindenkinek van egy jövőképe, hogy mit kellene javítani, mit kellene hozzátenni, hogy jobb legyen. A mi feladatunk, hogy ezeket az egyéni álmokat összefésüljük – mondta a polgármester.


Mike Friderika szerint tanulni kell a korábbi pályázók hibáiból (fotó: Schöngrundtner Tamás)

– Az EKF eredeti célja, hogy az Európai Unióban a gazdasági együttműködések mellett megmutassuk egymásnak kulturális értékeinket – mondta Mike Friderika, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa. A program tágan értelmezi a kultúra fogalmát: az oktatástól kezdve a sportéleten át sok minden beletartozik, ami a közösségfejlesztés terepe lehet. – Jó néhány EKF-program azért sikerült rosszul, mert túl nagyot álmodtak a városok – tette hozzá Mike, utalva Pécs példájára, ahol óriási kulturális intézményeket építettek, amelyek fenntartásába a város majdnem belerokkant. Ezt ezúttal szeretnék elkerülni.

Mindenkinek számít a véleménye (fotó:Schöngrundtner Tamás)

Az egész napos konferencián olyan témákkal foglalkoztak a résztvevők, mint a civil szervezetek, a fiatalok szerepe a pályázatban. Felmérték, hogy milyen tényezők adhatnak okot az elégedetlenségre Veszprémben, melyek azok a tényezők, amelyek miatt korábbi kötődések nélkül a városba költözik valaki, és hogyan lehetne hazavonzani azokat a fiatal veszprémieket, akik máshol találták meg a számításaikat.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.