EUR: 332,75 Ft
CHF: 302,42 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Életmód

A márkaszervizek korlátoznák a biztosítottak jogait

Egyre többet hallani a magyarországi gépjármű-márkaszervizekben arról, hogy meg kellene változtatni a kialakult kárrendezési gyakorlatot. Ezek szerint a jövőben a biztosítók csak számla alapján rendezhetnék a károkat. Ez szűkítené a károsultak mostani lehetőségeit, és a kártérítési összeget csak javításra költhetnék. Ráadásul egy ilyen módosítás elkerülhetetlenül díjemelésekhez vezetne a kötelező gépjármű-felelősség esetében.

Kikeltek a márkaszervizek a „suftnijavítók” ellen, de úgy tűnik, nem jó megoldást találtak, hogy az ilyen – sem szaktudásban, sem alkatrészellátásban nem jeleskedő – javítókat kigolyózzák a piacról. Ha rajtuk múlna ugyanis, megváltozna a jelenlegi magyar kárrendezési gyakorlat és megszűnne az egyezségen alapuló kárrendezés lehetősége.


Mint ismert: hazánkban a kötelező felelősségbiztosítás és a casco-kötések esetében is a biztosított választhat, hogy a biztosítójától felajánlott kártérítési összeget elfogadja vagy a társaság a javítás számlával igazolt költségeit térítse meg.

– Csakhogy a hazai jogi szabályozás nem kötelezheti a károsultat arra, hogy a biztosítótól kapott összeget a jármű javíttatására költse, ami egy számlaalapú rendszer esetében egyértelműen kötelező lenne – hangsúlyozta lapunk felröppent hírekkel kapcsolatos kérdéseire válaszolva dr. Hangyási István, a Mabisz Gépjármű Kárrendezési Bizottságának elnöke.


– Magyarországon a gépjárműpark átlagéletkora 13 év. Ilyen idős autókat tulajdonosaik már ritkán vagy egyáltalán nem hordják márkaszervizekbe, vagyis a gépjárműimportőrök által a 2000-es évek elején létrehozott szervizhálózatok a gépjárműállomány elöregedésével komoly piacot veszítettek.

Vélhetően mégis hibás az importőrök érvelése, miszerint a nem márkaképviseleti javítók kizárólag „suftnituningban” jeleskedhetnek.

/Fotó: Profimedia, Alamy

– A biztosítótársaságok komoly minőségbiztosítási elvek betartása mellett szerződnek a javítókkal, így az, hogy egy hivatalos műhely nem márkaszerviz, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem is megbízható. Azt viszont szinte biztosan el lehet mondani, hogy a márkaszervizeknél az ilyen javítók olcsóbb munkadíjakkal dolgoznak.

Éppen ezért, ha a „számlás” kárrendezés lenne a károsultak egyetlen megoldása, a biztosítási díjak is emelkednének, hiszen a biztosítók nem termelnek pénzt: ha nagyobbak a kiadások, akkor a bevételi oldalt kell erősíteni. Ezt egy adott ügyfélkörrel rendelkező biztosítótársaság többnyire csak díjemeléssel képes kitermelni – figyelmeztet a Mabisz szakértője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem kell félni a Z generációtól

  Nem kell félni a Z generációtól

  – Amikor a felsővezetők félnek ezeket a fiatalokat alkalmazni, akkor sztereotípiáktól félnek, amelyek az egyén szintjén torzítanak – mondta Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja a Société Budapest – Felsővezetői klub elnevezésű pódiumbeszélgetése kapcsán.

 • Mit lásson a HR-es a Facebookon?

  Mit lásson a HR-es a Facebookon?

  A mai világban a digitális jelenlét megkerülhetetlen, és biztosak lehetünk abban, hogy az álláskeresés során a HR-es ránk fog keresni a közösségi oldalakon.

 • Őszköszöntő italok

  Őszköszöntő italok

  A tikkasztó hőségben jól kitanultuk a frissítő koktélok készítését, ősszel viszont a nyugodt kortyolgatásra szakíthatunk időt barátainkkal.