EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

A miniszterelnök mellett a Fidesz sem tartja jónak Trump döntését

A miniszterelnök mellett a Fidesz és ellenzéki pártok is reagáltak Donald Trump amerikai elnök bejelentésére arról, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Orbán Viktor sokkhatásúként jellemezte, a Fidesz pedig sajnálatosnak nevezte a döntést, amelyet elítélt a Demokratikus Koalíció, az LMP és az Együtt is.

“Sokkhatás alatt vagyok” – így kommentálta a kormányfő pénteken a Kossuth rádióban az amerikai elnök bejelentését. A miniszterelnök elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. “Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött” – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még “gondolkodni” kell.


Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: a Fidesz sajnálatosnak és nem a jövőt szolgáló döntésnek tartja az amerikai elnök elhatározását, amelynek súlyos következményei vannak, mert az Egyesült Államok, a világ legerősebb gazdasága nélkül lényegesen kisebb lesz az ereje a klímaegyezménynek. “Komoly sebet ejtett” a párizsi egyezményen az amerikai döntés – mondta.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese azt közölte: pártja nyilvános levélben szólítja fel Áder János államfőt és Orbán Viktort, hogy kérjék fel a klímaegyezményt aláíró országok állam- és kormányfőit, közösen gyakoroljanak nemzetközi nyomást az Amerikai Egyesült Államok elnökére. Az LMP úgy véli: Donald Trump a lehető legrosszabb üzenetet küldte a világnak, azt, hogy a második legnagyobb széndioxid-kibocsátó, és egyben az egyik leggazdagabb nagyhatalmat nem érdekli a klímaváltozás, a földi ökoszisztéma pusztulása.


Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke közleményében úgy értékelt: a döntéssel Donald Trump káros és védhetetlen bűnt követ el a világ ellen. A DK szerint minden ember felelős az utána következő nemzedékekért, ezért Európának és a világnak erősnek kell maradnia, és példát kell mutatnia Trump Amerikájának a párizsi klímaegyezmény betartásával.

Az Együtt szerint Donald Trump bejelentésével veszélybe kerülhet a klímaegyezmény és a globális éghajlatváltozás elleni évek óta tartó küzdelem, az ellenzéki párt ugyanakkor bízik abban, hogy az Egyesült Államok mihamarabb felülvizsgálja mostani döntését.

Kapcsolódó Cikkek