2018. december 15., szombat
Valér

Életmód

A pattanások kialakulásának 11 fő oka

Az “önkezelés” nem jómegoldás /Fotó: Profimedia, BSIP

A pattanások rengeteg fiatal, sőt felnőtt életét is megkeserítik. Az okok között számos közismert és kevésbé ismert tényező található.

1. Túl sok cukor, tejtermék
Amerikai kutatások szerint a tejtermékekben és magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Fogyasszunk minél kevesebb cukrot, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget!


2. Nem megfelelő arctisztítás
A napi kétszeri finom arcmosás jót tesz a pattanásos arcnak. Nem szabad túlzásba vinni, túl gyakran vagy túl erős arcradírral dörzsölni, ajánlott gyengéd arcmosó készítmény és langyos víz használata.

3. Otthoni, szakszerűtlen „nyomkodás”
A nem megfelelően végzett, nem steril nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, hegesedést és a kiürülés útjának elzáródását eredményezheti.


4. Az arc, a pattanások piszkálása
Nagy önfegyelmet igényel, de fontos, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg – különösen nem piszkos kézzel! A kezet és a körmöket rendszeres, szappanos kézmosással tisztán kell tartani, sőt ajánlatos rövidre vágni a körmöket. A bőrünkhöz rendszeresen hozzáérő tárgyakat, például a telefont, a sálat, a szemüveget, a napszemüveget is érdemes rendszeresen megtisztítani.

5. Műszálas ruhadarabok
Ha a pattanások ruhával fedett területen jelentkeznek, például a háton, a mellkason, a vállon, ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni.

6. Nem megfelelően eltávolított smink
Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolítsunk el, a szakértő által ajánlott, a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Ajánlatos kifejezetten aknés, pattanásos, mitesszeres bőrre kifejlesztett termékeket használni.

7. Ritka hajmosás
Ajánlott a gyakori, kíméletes hajmosás, és érdemes távol tartani a hajat az arctól.

8. Kevés idő a szabad levegőn
A pattanásoknak jót tehet, ha – a déli órák kivételével – jó időben a szabadban tartózkodunk fürdőruhában, de vannak, akiknek a napsütés ronthat az állapotukon – ezt egyéni tapasztalatok alapján lehet eldönteni. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények fényérzékennyé tehetnek.

9. Kapkodó borotválkozás
Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak. Még a borotvahab felvitele előtt ajánlatos meleg, szappanos vízzel felpuhítani a bőrt, és igen finoman bánni a borotvával.

10. Hormonális változások

Serdülőkorban a hormonális változások hatására megnő a faggyútermelés, a zsírosabb bőr pórusai könnyebben eltömődnek, részben ez is okozza ebben a korban a bőrhibák megjelenését. Szintén a hormonális változások okozhatnak pattanásokat a menstruáció környékén és a változókor idején. Komolyabb panasz esetén gyógyszeres kezelés ajánlott, számos készítmény áll rendelkezésre, súlyosabb akné esetén pedig belsőleg adhatóak: antibiotikumok, antiandrogén fogamzásgátlók és retinoidok – erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

11. Elszaporodott bőratkák
A bőratka egy szabad szemmel nem látható élősködő, amely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, milyen nagy szerepet játszik a pattanások kialakulásában. Peterman Krisztina, a Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kozmetikus mestere szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14–28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított. Az állapotot egy speciális atkaszűréssel lehet azonosítani, a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet megszüntetni. A kezelés gyakorlatilag ellehetetleníti az atkák életét. Egy teljes kúrát érdemes végigcsinálni, ami megközelítőleg három hónapot vesz igénybe.

Kapcsolódó Cikkek