EUR: 325,94 Ft
CHF: 293,98 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

A romániai magyar nyelvű oktatás számára kedvező döntéseket hozott a román parlament

A román szenátus ügydöntő házként több olyan törvénymódosítást fogadott el kedden, amelyek kedveznek a romániai magyar diákoknak, pedagógusoknak és az egyházi oktatásnak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tájékoztató hírlevele szerint a szövetség kezdeményezte egy sürgősségi kormányrendelet módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a román nyelv és irodalom tantárgyat a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok ne csak speciális tanterv alapján tanulhassák, hanem a cikluszáró vizsgákon a tantervnek megfelelő, megkülönböztetett vizsgatételsort is kapjanak.


A speciális tantervek bevezetését a 2011-ben elfogadott oktatási törvény biztosította, amelynek értelmében a magyar anyanyelvű gyerekek román anyanyelvű társaiktól megkülönböztetett tanterv alapján tanulják a román nyelv és irodalom tantárgyat.

Ez a reform fokozatosan az elemi oktatásban kezdődött el, majd a gimnáziumi és a középiskolai oktatásra is kiterjed. A jogszabály azonban nem rendelkezett arról, hogy a nyolcadik osztály után következő úgynevezett képességvizsgán, valamint az érettségin megkülönböztetett vizsgatételsort kapjanak a kisebbségi diákok a speciális tantervnek megfelelően.


Az RMDSZ ezért kezdeményezte a 2016/68-as sürgősségi kormányrendelet módosítását, amely szavatolja, hogy mire az első, speciális tanterv alapján oktatott évfolyamok végzős osztályokká válnak, lehetőségük legyen a megkülönböztetett tételsorból vizsgázni.

A rendelet módosításával az RMDSZ tisztázta a magyar pedagógus-továbbképző központ beindításának jogi keretét is. A román közoktatási rendszer a pedagógusok számára különböző továbbképzéseket ír elő, ezek elvégzését bizonyos pontszámmal honorálja. A magyar továbbképző központ lehetőséget teremt a magyar pedagógusoknak, hogy a képzéseket anyanyelvükön végezzék. Az itt megszerzett pontok a pedagógusok szakmai előmenetelét segítik.

A magyar továbbképző központ megszervezésére két éve biztosított az anyagi keret, de az intézmény beindításához szükség volt a jogi háttér tisztázásra – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A szenátus az oktatási törvényt is módosította kedden az RMDSZ által beterjesztett módosító indítvány révén. Eszerint ezentúl a protestáns lelkészképzés is állami támogatásban részesül. Cseke Attila kifejtette: jelenleg az ortodox papképzés szinte teljes egészében állami egyetemek keretében zajlik és támogatásban részesül, míg a katolikus papképzés kettős rendszerben, állami és felekezeti szemináriumi formában történik. A magyar protestáns egyházak lelkészképzője, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet azért nem részesült eddig állami támogatásban, mert nem állami, hanem egyházi rendszerben szerveződött – magyarázta.

A szenátus által megszavazott módosító indítványokat Klaus Iohannis államfőnek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjenek.

Az RMDSZ-nek tavaly decembertől van parlamenti együttműködési megállapodása a román szociálliberális kormánykoalícióval.

Kapcsolódó Cikkek