2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb XVI.kerület

A sakk beköltözött az oviba

A kerületben található Brumi Óvodában bemutatták a Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester által kifejlesztett, az iskolák alsó tagozataiban már sikerrel alkalmazott Sakkpalota-program új, óvodások számára kidolgozott elemeit.

A Sakkpalota-program 2013-ban került be a Nemzeti alaptantervbe, s az általános iskolák alsó tagozatában választható tantárgyként szerepel. Kiderült, az ősztől elérhető Sakkjátszótér komplex képességfejlesztő program beépítésével már ötéves kortól felkészíthetik a gyerekeket az iskolai életre és a digitális kor kihívásaira a szülők és a pedagógusok.


Sakkpalota-programban a figurák megelevenednek (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

– Amikor a gyerekeink óvodások lettek, akkor gondoltam arra, hogy őket sem kellene kihagyni a sakk öröméből. A kezdeti nehézségek után ma már önbizalommal telve végezzük a munkánkat – mondta Polgár Judit a bemutatón. Elismerte, kezdetben nem hitték volna, hogy ilyen pozitív visszajelzéseket kapnak a pedagógusoktól és a szülőktől, hogy ekkorára növi ki magát az iskolai program. – Eddig több mint 700 pedagógus kapta meg a képzést és több mint 250 iskolában alkalmazzák a Sakkpalota-programot – tette hozzá. A Sakkjátszótér-programról szólva kiemelte, fő eleme, hogy játékos, nem csupán az oktatási intézményekben, hanem otthon is használhatják a gyerekek és a szülők. A figurák megelevenednek, történik velük valami, és az események elmesélésével fejlődik a gyerekek kommunikációs készsége.

a program segítségével zökkenőmentes lehet az óvoda és az iskola közötti átmenet (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Mészáros Ibolya, a Brumi Óvoda vezetője kijelentette, büszke arra, hogy intézményük részt vett a Sakkjátszótér-program kidolgozásában, pedagógusaik ötleteikkel segítették a végleges forma kialakítását. Hangsúlyozta, a program segítségével zökkenőmentes lehet az óvoda és az iskola közötti átmenet.
Kiderült, a háttér megteremtésében segítséget nyújtott a Magyarországi Evangélikus Egyház, amely felismerve a Sakkjátszótérben rejlő nevelési, oktatási, fejlesztési lehetőségeket, együttműködési megállapodás keretében biztosítja a szakmai munka anyagi és logisztikai hátterét.


Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.