EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb XVI.kerület

A sakk beköltözött az oviba

A kerületben található Brumi Óvodában bemutatták a Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester által kifejlesztett, az iskolák alsó tagozataiban már sikerrel alkalmazott Sakkpalota-program új, óvodások számára kidolgozott elemeit.

A Sakkpalota-program 2013-ban került be a Nemzeti alaptantervbe, s az általános iskolák alsó tagozatában választható tantárgyként szerepel. Kiderült, az ősztől elérhető Sakkjátszótér komplex képességfejlesztő program beépítésével már ötéves kortól felkészíthetik a gyerekeket az iskolai életre és a digitális kor kihívásaira a szülők és a pedagógusok.


Sakkpalota-programban a figurák megelevenednek (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

– Amikor a gyerekeink óvodások lettek, akkor gondoltam arra, hogy őket sem kellene kihagyni a sakk öröméből. A kezdeti nehézségek után ma már önbizalommal telve végezzük a munkánkat – mondta Polgár Judit a bemutatón. Elismerte, kezdetben nem hitték volna, hogy ilyen pozitív visszajelzéseket kapnak a pedagógusoktól és a szülőktől, hogy ekkorára növi ki magát az iskolai program. – Eddig több mint 700 pedagógus kapta meg a képzést és több mint 250 iskolában alkalmazzák a Sakkpalota-programot – tette hozzá. A Sakkjátszótér-programról szólva kiemelte, fő eleme, hogy játékos, nem csupán az oktatási intézményekben, hanem otthon is használhatják a gyerekek és a szülők. A figurák megelevenednek, történik velük valami, és az események elmesélésével fejlődik a gyerekek kommunikációs készsége.

a program segítségével zökkenőmentes lehet az óvoda és az iskola közötti átmenet (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Mészáros Ibolya, a Brumi Óvoda vezetője kijelentette, büszke arra, hogy intézményük részt vett a Sakkjátszótér-program kidolgozásában, pedagógusaik ötleteikkel segítették a végleges forma kialakítását. Hangsúlyozta, a program segítségével zökkenőmentes lehet az óvoda és az iskola közötti átmenet.
Kiderült, a háttér megteremtésében segítséget nyújtott a Magyarországi Evangélikus Egyház, amely felismerve a Sakkjátszótérben rejlő nevelési, oktatási, fejlesztési lehetőségeket, együttműködési megállapodás keretében biztosítja a szakmai munka anyagi és logisztikai hátterét.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.