EUR: 325,32 Ft
CHF: 295,20 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Aktuális Nagykanizsa

A szenzációs pallos

Bemutatták Thúry György végvári várkapitány eredeti pallosát is a Múzeumok Éjszakáján Nagykanizsán. A szenzációs műtárgyat a Magyar Nemzeti Múzeum adta kölcsön egyetlen napra.

Ám ezen kívül is sok minden történt a Thúry György Múzeumban, amely idén tizenegyedik alkalommal csatlakozott az országos programsorozathoz. A legtöbb élmény a nemrégiben megnyílt Dél-Zala a méhek terített asztala című tárlathoz kapcsolódott, amelyet, mint Száraz Csilla igazgató emlékeztetett, dr. Kerecsényi Edit korábbi múzeumvezető tiszteletére készítettek, aki idén lenne 90 éves. Ő a népi méhészkedésről írta doktori disszertációját, s nagyon gazdag anyagot halmozott fel a témáról az intézmény néprajzi gyűjteményében.


– A kiállítás bemutatja a méhészkedés történetét az őskortól napjainkig, és a méhészkedés folyamatába is bepillantást enged nagyon sok tárgyi emlék és fotó segítségével – fogalmazott Száraz Csilla. – Láthatók például erdőkből kivágott kasok, odúk, s helyet kapott egy mézsörkészítéshez használatos üst is.

Az aktuális tárlathoz kapcsolódva ezen a napon a gyerekek kincskereső kalandtúrára indulhattak, a 2–4 fős csapatoknak kilenc állomást kellett teljesíteni, ahol játékos, szellemi és interaktív feladatok vártak rájuk. A múzeumi szakemberek a felnőttek agytekervényeit is megdolgoztatták, ők totót tölthettek ki – a kérdések megválaszolásához pedig a kiállításon szereplő információk nagy segítséget nyújtottak.


Ezen a délutánon a mackóbarátok is találkoztak a Thúry György Múzeumban, ami, mint Száraz Csilla megjegyezte, logikusan következett a méhészeti tematikából. Az „Aki szereti a mackókat, rossz ember nem lehet” mottóval megtartott közösségépítő program lényege az volt, hogy aki csak tudott, plüssmacival érkezett.

Thúry pallosa volt az éj műtárgya s szenzációja (Fotó: Gergely Szilárd)

A legnagyobb érdeklődéssel várt pillanat az volt, amikor Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Dénes Sándor polgármester és Száraz Csilla múzeumigazgató leleplezte az éj műtárgyát, Thúry György egykori pallosát, amely a történeti leírások szerint keleti hadizsákmány lehetett, s a hős várvédő a markolatát saját kezéhez igazíttatta. Mint Cseresnyés Péter fogalmazott: a pallos akár jelképe is lehetne Nagykanizsának, Thúry hősies alakján és cselekedetein keresztül pedig hazánknak is.

– Sőt, ha a jelen szemüvegén keresztül szemléljük a múltunkat, történelmi hagyatékunkat, akkor azt mondhatjuk, hogy Thúry alakja és fegyvere a középkori invázió elleni küzdelem okán a nyugati keresztény kultúra jelképe is lehet, hiszen ezzel a pallossal is védte azt a kultúrát, amely világítótoronyként fénnyel árasztotta el évszázadokon keresztül a világot.

A Múzeumok Éjszakáján népzenei és néptáncos programok, előadások, kézműveskedés és izgalmas éjszakai séta is várta a látogatókat, utóbbi során a tárgyak és a holtak is életre keltek, hiszen olykor beöltözött alakok léptek elő a kiállítótermekben.

Kapcsolódó Cikkek