EUR: 333,66 Ft
CHF: 305,45 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Egyéb Veszprém

A szeretet politikája

Kiállítást és emlékülést szerveztek dr. Horváth Balázs egykori veszprémi parlamenti képviselő, belügyminiszter emlékére a veszprémi Városházán csütörtökön.

Az emlékülésen dr. Kónya Imre volt belügyminiszter arról beszélt, mennyire megváltoztok a viszonyok a rendszerváltás idején még egy oldalon állók között.


A rendszerváltás időszakát idézi meg a kiállítás (fotó: Domján Attila)

– Együtt indultunk, arra gondoltunk, hogy Magyarországnak mi lesz jó és mit tudunk mi ehhez hozzátenni. Aztán az emberek évről évre egyre inkább egymás ellen fordultak, és ez mára gyűlölködésbe fordult. Ennek az első igazi áldozata Horváth Balázs volt – ő volt az, aki szívből-lélekből komolyan gondolta, hogy együtt kell lennünk, szeretnünk kell egymást, az ellenfeleinket is.

Kónya Imre szerint Horváth Balázs szerette az embereket (fotó: Domján Attila)

Cholnoky Jenő világhírű földrajztudós elmélete szerint a táj meghatározza a közösség karakterét, hat az emberre – idézte fel dr. Navracsics Tibor uniós biztos. – Másfajta közösség alakul ki egy széles tengerparton, más egy olyan helyen, ami a szárazföldbe van zárva. Más készséget fejleszt ki egy alföldi táj, mást egy hegyvidéki környék. A veszprémi tájnak is van egy személyiségformáló hatása, ami kitermeli a pannon polgárt, azt a politikustípust, aminek képviselője volt Horváth is. Pályája, teljesítménye beleillik a nagy veszprémi elődök – Eötvös Károly, Óvári Ferenc, Rupert Rezső – sorába. Okkal gondolhatjuk, hogy van valamilyen szellemi folytonosság a történelem nagy veszprémi politikusai között: közös bennük az irtózás a szélsőségektől, a fontolva haladás, a szabadságra, a liberalizmusra, a konzervativizmusra való egyforma nyitottság.


Navracsics Tibor a veszprémi politikai tradícióról beszélt (fotó: Domján Attila)

Az emlékülésen felszólalt még Nagy Károly népművelő, dr. Papp Sándor nyugalmazott egyetemi tanár, dr. Salamon László alkotmánybíró, Sándor György előadóművész és dr. Szabó Gyula jogász. Dr. Balsai István alkotmánybíró hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, de levelében – melyet a polgármester olvasott fel – ő is megemlékezett Horváth Balázsról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.