EUR: 326,44 Ft
CHF: 300,23 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

A TASZ-t is Soros György pénzeli

Több mint 420 millió forintot kapott tavaly a Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület (TASZ) Soros Györgytől – írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

A napilap a TASZ 2016-os gazdasági beszámolójára hivatkozva közölte: Soros György a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatán és a Sigrid Rausing Truston (SRT) keresztül 426 695 142 forintot adott a TASZ munkatársainak fizetésére és a szervezet programjaira. A Magyar Idők szerint a jelentésben egyetlen hazai forrás szerepel: egy magyar pénzintézet egymillió forinttal támogatta a fogyatékkal élő gyerekeket segítő MONDO programot.


Az OSF öt TASZ-os projektet támogatott. Ezek közül a lap a drogliberalizációs programot említette elsőként, amelyre Soros György alapítványa, “megosztva bizonyos fogyatékosügyi intézkedésekkel”, több mint 30 millió forintot biztosított.

A legnagyobb összeget, 188 millió forintot 2015-2016-os intézményi támogatás címén kapta a társaság – írták. A TASZ népszerűsítésére, “az adományozók és az önkéntesek számának szaporítására” 34 millió áll 2017 végéig az egyesület rendelkezésére “Soroséknak köszönhetően”.


Az SRT “tetemes összeggel támogatta például a cigány lakosság mozgósítását” – írta a Magyar Idők, hozzátéve: ez a TASZ megfogalmazása szerint olyan roma jog- és érdekvédelmi szervezetek feltérképezését jelenti, amelyekkel együttműködve igyekeznek előmozdítani a roma választópolgárok aktív állampolgárságát. A 2015 óta futó ilyen programokra 146 millió forintot kapott a TASZ. “A beszámolóból kiderül, hogy ebből a pénzből kampányoltak a 2016. október 2-án tartott kvótanépszavazás ellen is” – tette hozzá a lap.

Az SRT vezetőségének tagja az OSF elnöke, Chris Stone, a két szervezetnek számos közös programja van, és szorosan együttműködik “a tőzsdespekuláns által pénzzel kitömött társaságokkal”. Az SRT barátjaként tartja számon Ken Rothot, a Soros György által 100 millió dollárral támogatott Human Rights Watch ügyvezető igazgatóját – olvasható a cikkben.

A TASZ szponzorai között van a Norvég Civil Alap is, amely például érzékenyítő tréningeket finanszírozott, és hálózatépítésre is jutott az onnan származó több mint 40 millió forintból. A szervezet egyik projektjének keretében ugyanis tíz vidéki civil szervezetet képeztek ki – írta a Magyar Idők.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez kedden Budapesten – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Sopronban sajtótájékoztatón.

 • E-autós országjárás a Mobilitivel

  E-autós országjárás a Mobilitivel

  Pár éve még komoly szervezést igényelt, ha valaki elektromos autóval akarta körbejárni az országot, sőt, lehet, hogy nem is sikerült volna. Ma már azonban bátran, szinte kompromisszumok nélkül elindulhatunk elektromos autóval akár Debrecenből Szombathelyre, hiszen az NKM Mobilitás Kft.

 • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.