2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

A teheráni merénylők irániak voltak

Az iráni parlamentet és a teheráni Khomeini-mauzóleumot szerdán megtámadó fegyveresek iráni állampolgárok voltak – jelentette be az iráni nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője az állami televízióban.

Reza Szejfollai szerint a támadók Irán térségeiből valók és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak, amely a merényletek elkövetőjeként jelentkezett.


Az IRIB állami televíziónak nyilatkozva Mohammad Hosszein Zolfagari belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a halálos áldozatok száma időközben 13-ra nőtt és 43-an sebesültek meg a kettős terrortámadásban.

Donald Trump amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy imádkozik a terrortámadások áldozataiért. Ugyanakkor hozzátette: “a terrorizmust támogató államok azt kockáztatják, hogy maguk is áldozataivá válnak a gonosznak, amelyet segítenek”.

Több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet és a parlamenttől mintegy húsz kilométerre fekvő teheráni Khomeini-mauzóleumot a nap folyamán. A merényletet a dzsihadista szervezet vállalta. Az AFP francia hírügynökség felhívta a figyelmet arra: ez volt az első eset, hogy az Iszlám Állam a síita Iránban hajtott végre terrortámadást.

A belügyminisztérium beszámolója szerint szerda reggel négy fegyveres hatolt be a teheráni parlament épületébe, ahol Kalasnyikov-gépkarabélyokkal és pisztollyal lövöldözni kezdtek. A támadók nőnek öltöztek, és a parlament főkapuján mentek be az épületbe. A négy terrorista meghalt, egyikük felrobbantotta magát, a többieket lelőtték.

A parlament elleni támadás után fél órával négyen megtámadták az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a sírhelyét, amely a törvényhozástól mintegy 20 kilométerre, a főváros déli részén található.

Kapcsolódó Cikkek