EUR: 330,96 Ft
CHF: 301,32 Ft
2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Egyéb Salgótarján

A településeket erősíti az új gazdaságfejlesztési rendszer

Alapvetően változtatta meg a kormány a település- és gazdaságfejlesztési források elérhetőségét és a programok megvalósításának módját a 2007–2013 közötti időszakhoz képest, az új rendszer a településeket és a megyéket erősíti – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Salgótarjánban.

Rákossy Balázs államtitkár

Rákossy Balázs a Terület- és településfejlesztési Operatív Program megyei információs napok rendezvényen kifejtette: korábban Budapesten döntöttek és erős lobbiérdekek határozták meg, hogy helyben milyen pénzeket lehet felhasználni. A 20142020 közötti időszakra 85 százalékos európai uniós és 15 százalékos kormánytámogatással létrehozott Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megerősíti a településeket, a megyéket, a TOP-források hozzájárulnak az ország versenyképességének növeléséhez  tette hozzá. Megtudtuk: a TOP-ból Nógrád megye 41 milliárd forinthoz jut, Salgótarján pedig 9,2 milliárd forintból tudja megvalósítani helyi programjait.


Rákossy Balázs hangsúlyozta: lényeges, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyeket helyben tartanak fontosnak, és ezekről helyben szülessen döntés. A beruházások célja, hogy tovább javítsák a foglalkoztatást és a lakosság életszínvonalát, fokozzák a vállalkozások versenyképességét. Az államtitkár kifejtette: azért, hogy minél gyorsabban valósulhassanak meg a beruházások, a támogatási szerződések megkötése után a települések megkapják a teljes beruházási költséget. Aláhúzta, mivel az önkormányzatoknak nincs szükségük önerőre, nem adódhat olyan helyzet, hogy a nyertesek nem tudják kifizetni vállalkozóikat. Hozzátette: ez 2007 és 2013 között többször előfordult, és a regionális fejlesztési projektek kivitelezése sok önkormányzatot adósságcsapdába hajtott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kinyitották a Kikötőt

  Kinyitották a Kikötőt

  A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

 • Az egykori Cserhát lakóira emlékeztek

  Az egykori Cserhát lakóira emlékeztek

  Kilencedik alkalommal rendezte meg a városrész múltját felidéző megemlékezést a Cserhát Baráti Társaság a Lovassy Gimnázium udvarán találgató emlékjelnél.

 • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

  Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

  Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.