EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Salgótarján

A településeket erősíti az új gazdaságfejlesztési rendszer

Alapvetően változtatta meg a kormány a település- és gazdaságfejlesztési források elérhetőségét és a programok megvalósításának módját a 2007–2013 közötti időszakhoz képest, az új rendszer a településeket és a megyéket erősíti – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Salgótarjánban.

Rákossy Balázs államtitkár

Rákossy Balázs a Terület- és településfejlesztési Operatív Program megyei információs napok rendezvényen kifejtette: korábban Budapesten döntöttek és erős lobbiérdekek határozták meg, hogy helyben milyen pénzeket lehet felhasználni. A 20142020 közötti időszakra 85 százalékos európai uniós és 15 százalékos kormánytámogatással létrehozott Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megerősíti a településeket, a megyéket, a TOP-források hozzájárulnak az ország versenyképességének növeléséhez  tette hozzá. Megtudtuk: a TOP-ból Nógrád megye 41 milliárd forinthoz jut, Salgótarján pedig 9,2 milliárd forintból tudja megvalósítani helyi programjait.


Rákossy Balázs hangsúlyozta: lényeges, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyeket helyben tartanak fontosnak, és ezekről helyben szülessen döntés. A beruházások célja, hogy tovább javítsák a foglalkoztatást és a lakosság életszínvonalát, fokozzák a vállalkozások versenyképességét. Az államtitkár kifejtette: azért, hogy minél gyorsabban valósulhassanak meg a beruházások, a támogatási szerződések megkötése után a települések megkapják a teljes beruházási költséget. Aláhúzta, mivel az önkormányzatoknak nincs szükségük önerőre, nem adódhat olyan helyzet, hogy a nyertesek nem tudják kifizetni vállalkozóikat. Hozzátette: ez 2007 és 2013 között többször előfordult, és a regionális fejlesztési projektek kivitelezése sok önkormányzatot adósságcsapdába hajtott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.