EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Külföld

A terror éjszakája: Heten haltak meg a londoni merényletben

Járókelők közé hajtott szombat este egy kisteherautó London belvárosában, a London hídon, majd a támadók a közeli piacon, a Borough Marketen késekkel támadtak az emberekre. Heten meghaltak, csaknem ötvenen megsérültek. A rendőrök a három támadót agyonlőtték.

A rendőrség azt feltételezi, hogy a megölt három támadó követte el a brit fővárosban, a London hídon (London Bridge) és a közeli piacon, a Borough Marketen a terrorcselekményeket. A Scotland Yard szerint a merénylőcsoportnak nem volt több tagja.


A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.


A múlt havi manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Mentőautók a londoni London Bridge-en 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a hídon /Fotó: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

May hozzátette: a szombat éjjeli londoni merénylet miatt a nagy pártok vasárnapra felfüggesztik kampányukat, de a választási kampány hétfőn folytatódik.

A brit kormányfő a Downing Streeten tett nyilatkozata előtt a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt. Az értekezlet utáni nyilatkozatában May nem tett említést arról, hogy változna a jelenleg érvényes második legmagasabb terrorkészültségi szint.

London, 2017. június 3.
Rendőrök a londoni Borough High utcán 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a London Bridge-en /Fotó: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

Együttérzésről és szolidaritásáról biztosította a briteket több külföldi vezető politikus.

“Ma, minden akadály ellenére egységes elszörnyedésünk és gyászunk, de elszántságunk is” – húzza alá Angela Merkel német kancellár. Merkel hangsúlyozta, hogy Berlin “szilárdan és elszántan” áll London mellett a terrorizmus elleni küzdelemben.

Emmanuel Macron francia elnök aláhúzta: Franciaország Nagy-Britanniával és minden többi érintett országgal vállvetve, minden erejével folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen.

A londoni Borough High utcán futnak az emberek 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a London Bridge-en /Fotó: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta: szívvel-lélekkel együtt érez “az újabb gyáva támadás” áldozataival.

“Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban” – írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket.

“Imádkozom az áldozatokért és családjaikért. Vigyázzanak magukra, kérem” – írta a korábbi luxemburgi kormányfő.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke #EgyüttATerrorizmusEllen hashtaggel azt osztotta meg a Twitteren, hogy osztozik a gyászban, a támadást pedig szörnyűségnek nevezi.

Fegyveres rendőrök a londoni London Bridge-en 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a hídon /Fotó: (MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

Áder János köztársasági elnök vasárnap gyásztáviratban fejezte ki a brit uralkodónak együttérzését amiatt, hogy vasárnap este ismét terrorista támadás érte az Egyesült Királyságot.

Áder János II. Erzsébet királynőnek küldött gyásztáviratában őszinte részvétéről biztosította az ártatlan áldozatok hozzátartozóit, valamint gyors és teljes felgyógyulást kívánt a sérülteknek – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

“Biztosíthatom Felségedet, hogy ezekben a nehéz órákban szívből együtt érzünk a terror sújtotta britekkel, és lélekben ott vagyunk velük” – fogalmazott levelében a magyar államfő.

Az Egyesült Királyság a továbbiakban is számíthat Magyarország határozott támogatására és erőfeszítéseire annak érdekében, hogy közös fellépéssel mielőbb meg tudjuk fékezni a békés emberek életét fenyegető, gátlást nem ismerő gyűlölet erőit – tartalmazza Áder János II. Erzsébetnek írt levele.

Orbán Viktor táviratban fejezte ki megdöbbenését és együttérzését Theresa May brit miniszterelnöknek a szombat esti londoni terrortámadás miatt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

“Az Egyesült Királyságot ért támadások különös megrázkódtatást jelentenek minden magyar számára, hiszen az elmúlt évtizedben – munka vagy tanulás céljából – számos honfitársunk választotta az Önök gyönyörű fővárosát” – írta Orbán Viktor, leszögezve: Magyarország kormánya és a magyar emberek “továbbra is készek hozzájárulni közös biztonságunk megvédéséhez.” “Ezúton fejezem ki együttérzésemet az áldozatok családtagjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánok” – zárul a magyar miniszterelnök levele.

A Fidesz közleményben fejezte ki együttérzését és részvétét

“Európának ismét gyászolnia kell a terror miatt. Az európai nagyvárosok belvárosai, piacai, sétálóutcái, repülőterei, metróállomásai, koncertjei, fesztiváljai, ünnepei, a gyerekek és a fiatalok is a terroristák célpontjai lettek. A tömeges bevándorlás kezdete óta egymást érik a terrortámadások. Hány embernek kell még meghalnia Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt?” – tette fel a kérdést Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek