2019. július 22., hétfő
Magdolna

Extra Sopron

A történelem köszön vissza

XXI. Érembiennálé a Lábasházban
Idén ünnepeljük az Országos Érembiennálé negyvenedik évfordulóját. A rangos tárlat a közelmúltban nyílt meg a Lábasházban.
Sopron büszke arra, hogy kétévente vendégül láthatja a magyar képzőművész-társadalom ismert művészeit, alkotóit, akik egy speciális műfajban, az éremkészítésben mérettetik meg magukat – hangzott el a XXI. Soproni Érembiennálé megnyitóján a Lábasházban.
A város számára mindig kiemelkedő jelentőségűek voltak a területén forgalomban lévő pénzek. A pénzérmék értékes régészeti leletnek számítanak, hiszen számos információt elárulnak egy város kereskedelméről, kapcsolatairól. Különösen így van ez Sopron esetében, amelyen a római korban átvezetett a híres Borostyánkő út, az újkorban pedig meghatározó volt számára az uralkodói székhely, Bécs közelsége.
Az érmészetnek a pénzverés mellett szerepe van még az emlékérmek területén, hiszen azok jelesebb eseményeknek – például uralkodói látogatásoknak, békekötéseknek, koronázásoknak, neves művészek fellépéseinek, egyletek megalakulásának, épületek alapkőletételének – emlékét örökítették meg.

Híres arcok köszönnek vissza az érmekről
Fotó: Nagy Zsolt

Manapság elsősorban a művészi céllal készült érmek, plakettek kerültek előtérbe, amelyeknek nincsen közvetlen gyakorlati szerepe.
Az érembiennálé továbbra is számít azonban a szakma mellett a szélesebb közönség érdeklődésére. Az érmekről gyakran tekintenek vissza ránk múltunk jeles politikusai, írói, költői, zeneszerzői, tudósai, így a történelem, az irodalom iránt érdeklődők is megtalálhatják a számukra vonzó darabokat.
A múltban Sopron a kultúra több területén képes volt vonzerőt kifejteni, hiszen itt alakított tudós társaságot a humanista polgármester, Lackner Kristóf, később pedig itt adott koncerteket Liszt Ferenc. Mára az érembiennálé művészeiről is elmondható, hogy Sopron legújabb kori művelődésének történetéhez tartoznak.


XXI. Országos Érembiennále
Lábasház, Sopron, Orsolya tér 5.
Megtekinthető: augusztus 6-ig keddtől péntekig 12-től 16 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig

Ünnepélyes keretek között zajlott a megnyitó
Fotó: Nagy Zsolt

Kapcsolódó Cikkek

  • 80 éves Batman

    80 éves Batman

    A San Diegó-i Comic-Con Múzeumban mutattak be különböző Batman ereklyéket, a Batman-képregények első megjelenésének 80.

  • Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Közel 2 millióan, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a közösségi oldalon a legendás 51-es körzet leigázásra. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, de a hatalmas érdeklődés miatt az amerikaiak kezdik egyre komolyabban venni a szervezkedést.