EUR: 332,08 Ft
CHF: 304,02 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Salgótarján

A vadvirágok királynője

Virágzik a pipacs Nógrád megye szántóföldjein, olykor egész nagy, parlagon hagyott területeket fedve le rikító piros színével.

A pipacsot többek között pitypalatyvirágnak, veres máknak, vadmáknak is nevezik, a mákfélék családjába tartozik. Használják gyógynövényként: jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják, de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmai alkalmasak vörös ételfesték és szirup készítésére. Arra azonban figyelni kell, hogy a friss hajtás elfogyasztása gyermekeknél veszélyes lehet, ezért a felhasználásával kapcsolatban bővebb tájékozódás szükséges!

Sóshartyán Pipacs virágzik a Nógrád megyei Sóshartyán közelében. MTI Fotó: Komka Péter

Sóshartyán Méhek szállnak egy virágzó pipacsra a Nógrád megyei Sóshartyán közelében. MTI Fotó: Komka Péter

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.