2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Sopron

A zene mindenkié

Gyerekkórust indít a Sopron Gospel néhány tagja szeptember elejétől. A nyár folyamán jelentkezhetnek azok a fiatalok, akiket érdekel a zene és az ének.

A tizenkét éve alakult Sopron Gospel néhány tagja (Vida-Veres Imola, Király-Horváth Gabriella, Vida Mihály, Mike Roland és Kun Olga) nagy dobásra készül, ugyanis szeptembertől gyerekeknek indítanak különleges énekcsoportokat. – Ez igazából nem gospeliskola, hanem egy könnyed laza, vidám hangulatú, de ugyanakkor tudatos tematikával felépített gyerekkórusnak szánjuk, ami szeptembertől indul – kezdte Kun Olga, a formáció egyik alapítója, majd arról mesélt, miért is szeretnék útnak indítani a kezdeményezést.


A Sopron Gospel mindig jó hangulatú koncertet ad
Fotó: Sopron Gospel

– Szerintünk a felnőttek egyik legfontosabb feladata az, hogy mindent, amit tudnak, átadjanak a gyerekeknek. Vagy legalábbis lehetőséget, utat mutassanak, ami aztán vagy tetszik, vagy nem. Mi a gospel műfajában és az éneklésben szereztünk nagy rutint az elmúlt évek alatt. Hisszük, hogy a spirituáléknak nagyon fontos, mély üzenete van, annak ellenére, hogy a gyermekek számára is emészthető. Sőt az egyik legvidámabb, leglendületesebb zenei stílusnak számít.
Eddig harminc jelentkezőt regisztráltak a gospelesek, a nemek aránya egyelőre a lányok oldalára billen, de szép számmal jelentkeztek fiúk is. – A hat és tizenkét év közötti korosztályt várjuk elsősorban. Kivételes esetekben persze ettől természetesen eltekintünk. Meglepő,milyen sok tehetséges gyerek van, vagy akár olyan, aki szeret énekelni és táncolni. Ide ez már elég, sőt az elsődleges szempont is ez. A zene mindenkié, ezt valljuk mi – mesélte Olga, aki szerint mindenkinek joga van egy vidám csapatban énekelni, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e zenei képzettséggel vagy tiszta hallással.

A csapat néhány tagja foglalkozik majd a gyerekkórussal
Fotó: Sopron Gospel

A kórus tematikája sok mindenre kiterjed: tanulják a légzéstechnikát, a helyes hangképzést, zeneterápiát és táncot. – Mindazt a tudást, amit felhalmoztunk, szeretnénk minél több gyereknek átadni. Célunk még, hogy a gospel műfaj, ami elindult itt nálunk, ne halványuljon el, hanem új lendületet kapva folytatódjon – nyilatkozta az énekesnő.
Olga szerint egy stílus mindig annyira és addig népszerű, amíg a képviselői hitelesek tudnak maradni. A közönséget átverni nem lehet. – Bízom benne, hogy mi is teszünk hozzá, hogy itt, Magyarországon még többen megismerjék. Igazság szerint az emberekben még mindig megvan az a tévhit, hogy ez a feketék zenéje. Most járja végig azt az utat a gospel, amit mondjuk anno a jazz. Idő kell, hiteles előadók, sok-sok munka és alázat. A gospel zene az afrikai spirituálékból fejlődött ki. A gyerekekkel a gyökerekhez fogunk visszakanyarodni, és tudom, hogy rögtön imádni fogják ezt a zenét, mert nagyon nagy ereje van.
A Sopron Gospel egyébként számos koncertet ad majd. Az év eleji, Big John Whitfielddel közös fellépés után nemrég közreműködtek Sopron Város Fúvószenekarának jubileumi hangversenyén. Az adventi időszakra már most megtelt a soproni csapat naptárja és több közös buli lesz Big Johnnal.


Ha gyermekét szívesen látná a kórusban, itt jelentkezhet: [email protected] vagy 30 350 4437

Idén is lesz buli Big Johnnal
Fotó: Sopron Gospel

Kapcsolódó Cikkek