2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Székesfehérvár

Áder János: Nincs másik bolygó, ahová átköltözhetnénk

Erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből a köztársasági elnök. Az államfő a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak tartott előadást a klímavédelem fontosságáról.

Áder János köztársasági elnök személyesen avatta fel június 6-án a felújított fehérvári csónakázótavat. Az ünnepség előtt a politikus környezetvédelem-órát tartott a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak. Az előadást tíz másik iskolában is élőben követhették  a diákok, Miskolc, Kaposvár, Győr, Szeged, Nyíregyháza, Eger, Békéscsaba, Debrecen, Szolnok és Zalaegerszeg egy-egy intézményében is a képernyők elé szólították tanáraik a diákokat.


Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról Székesfehérváron, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak Fotó: MTI

Áder János kiemelte: az ipari forradalom óta az Egyesült Államoknak a legnagyobb a történelmi felelőssége a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségének növekedésében. Az államfő határozottan fogalmazott: „a döntés a jövő generációival szembeni tiszteletlenség és felelőtlenség, hiszen nemcsak az Egyesült Államok következő nemzedékeit, hanem a föld más részén élőket is súlyosan érinti”.

Úgy vélte, hogy a párizsi megállapodást végre kell hajtani az USA nélkül is, mert nincs más választás, „nincs másik bolygó, ahová átköltözhetnénk”. Jó hírnek nevezte azt, hogy a múlt csütörtök óta minden jelentős ország kinyilvánította, hogy tartja magát a párizsi klímaegyezményhez. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a két
éve Párizsban megszületett klímamegállapodást eredetileg csak két ország, Szíria és Nicaragua nem írta alá, és az Európai Unióból elsőként Magyarország ratifikálta azt.


Áder János a felmelegedés mellett szólt az erdőirtásokról, az örökké fagyott talaj olvadásának következményeiről, a kialakuló vízválságról, a népességrobbanásról, és arról, hogy a megújuló energiák aránya ma alig 12 százalék.

Az ünnepségen Cser-Palkovics András, a város polgármestere azt emelte ki, hogy Székesfehérvár Magyarország egyik legerősebb ipari központjaként nagy kibocsátó, ezt pedig a technológiaváltások mellett környezetvédelmi célú fejlesztésekkel igyekeznek ellensúlyozni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.