EUR: 336,79 Ft
CHF: 314,17 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Életmód

Árulkodó testbeszéd! Önről vajon mit súg a keze?

Legtöbbször bele sem gondolunk, mennyi mindent elárulhat rólunk egy-egy mozdulatunk vagy berögződött gesztusunk. Pedig ma már egyre több helyen fontosnak tartják a testbeszéd elemzését. Bár sokan nem is sejtik, egyre több cégnél fontosnak tartják, mit “mutat” magáról a hozzájuk felvételiző, leendő kolléga. Csehák Hajnalka pszichológus segít a Lokál olvasóinak megérteni, mit árul el a testbeszéd.

Bár a testbeszédünk leginkább az érzelmi állapotunkat tükrözi, sokan nem is sejtik, egy szakavatott ember számára akkor is megismerhető valaki, ha az illető egy szót sem szól.


A statisztikák szerint, 60-80 százalékos szerepe van a testbeszédnek az első benyomás kialakításában, mint a verbális beszédnek.

Nagyon fontos tudni, hogy pár perc után véleményt alkatnak az emberek a másikról az első találkozásnál. Ezért fontos odafigyelni minden apró jelre.


A legtöbb embernél a verbális beszéd a és testbeszéd kölcsönösen függenek egymástól. Ennek azonban rengeteg veszélye is van, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mit árul el rólunk a kezünk vagy akár a lábunk tartása is. De “beszél helyettünk a vállunk, a szemünk, az arcunk, de még a szemöldökünk is.

A testbeszéd megértéséhez egyszerre kell hallgatnunk, amit mond az alany, és közben figyelni a körülményeket, mivel csak így lehetséges megállapítani a tényeket.

Hiába szeretnénk például magabiztosságot sugallni a velünk szemben ülő tárgyalópartnerünknek, ha közben kezünket összekulcsolva tartjuk.

Fotó: Profimedia, Alamy

Arról már nem is beszélve, hogy a napjainkban egyre divatosabb pókerpartin sem mindegy, mit mutatunk magunkból az ellenfélnek. Tény, hogy a legtöbb játékos, komolyan tanulja a testbeszédet, hiszen egy profi soha nem árulhatja el, hogy blöfföl éppen vagy teljesen tutira megy.

Csehák Hajnalka pszichológus segít a Lokál olvasóinak a testbeszéd értelmezésében.

Nézzük, mit súgnak a kezek.

Talán az egyik legfontosabb, hogy sose mutogassunk ujjal. Ez ugyanis az emberek túlnyomó többségére negatív hatással van. Biztosak lehetünk benne, hogy a lefele fordított tenyérrel beszélő partnerünk nyugodt. Vigyázzunk azonban az ökölbe szorított kézzel magyarázóval, az ugyanis ellenségeskedést, agressziót jelent. Ezzel szemben, ha valaki összekulcsolja maga előtt a karjait, az védekezik és bizonytalan. Ellentéte ennek a hátratett kéz, ami lazaságot, hatalmat és magabiztosságot jelent. Talán mondani sem kell, de a csípőre tett kéz a hiúságot jelentheti, de akár a szexuális kihívás jele is lehet.

Nem árt óvatosnak lenni azzal szemben sem, aki a szája elé teszi a kezét miközben beszél, ő ugyanis nagy valószínűséggel nem mond igazat. Viszont, ha valaki a nyitott tenyerét mutatja akkor őszintén beszél.

Fotó: Profimedia, Alamy

Beszélő lábak.

Védekezést jelent, ha a üléskor a lábakat keresztbe rakjuk. Ugyanezt jelenti az álló embernél keresztbe rakott láb is. És mint a katonáknál, alárendeltséget és kiemelt tiszteletet jelent a vigyázzban állás. De biztosak lehetünk a személyünk iránti érdeklődésben attól, akinek a lábfeje felénk mutat.

Fotó: Profimedia, Alamy

A nyak fölötti “árulók”.

Mindennél egyértelműbben “beszél” a fej, még akkor is, ha a száj csukva van.

Mondani sem kell, egyetértést vagy éppen bátorítást jelent, ha valaki bólogat és ennek ellenkezőjét kell értelmezni, ha fejrázást tapasztalunk. Érdeklődést jelent a fej félredöntése és depressziót, behódolást vagy elmélkedést a leeresztése.

Sokkal inkább érdekes, miket árul el a szem a gazdájáról. Ki ne hallotta volna már a mondást, hogy a szem a lélek tükre! Ez bizony nagyon igaz.

A minimális szemkontaktus például becstelenséget vagy félénkséget is jelenthet. A tekintet elfordításának, unalom vagy akár hazugság is lehet az oka. Idegességet jelent a pislogás és kétségeket, bizonytalanságot vagy hazugságot a szem megérintése. Szempillák alóli leskelődés pedig szerénységről, félénkségről vagy flörtölésről szólhat.

Bármilyen különös, a kopaszság kifejezetten előnyt jelent annak, aki nem szeretné, hogy testbeszéddel árulja el magát. Ugyanis még a hajunk hátravetésének és érintésének is üzenete van, ami lehet hiúság, tollászkodás, de akár szexuális felhívás is. A homlokba hulló haj hátrasöprése szexuális felhívás vagy idegesség lehet. A hajat már csak azért sem jó rágcsálni, mert nem egészséges, ráadásul azonnal elárulja tulajdonosáról, hogy ideges.

Rengeteg dolgot mesélhet az áll is, aminek a simogatása mély gondolkodást, vagy csodálatot árulhat el.
Az állát dörzsölgetőt kétségek gyötrik, miközben az állkapocs előreállása agresszióra vagy védekezésre utal. Szűkszavúságot, önbizalomhiányt jelent az Állkapocs nyakba húzása.

Meglepetés, sokk az üzenete nyitott szájnak. Amennyiben beszélgetés közben tesz valaki a szája elé a kezét, nagy a valószínűsége, hogy hazugságról van szó. Bizonytalanságot és idegességet sugallnak az ujjak a szájban.
De, hogy valami pikáns üzenet is előkerüljön, a szájnedvesítésnek szexuális érdeklődés, bujaság a jelentése.

Történjen bármi, beszélgetés, udvarlás, munka vagy akár üzleti tárgyalás, az emberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak, vagy éreznek. Ha a szavakon kívül megfigyeljük azt is, hogy közben mit mond a beszélgető partnerünk teste, akkor nem fordulhat elő, hogy félreértünk valamit – hívja fel a figyelmet Csehák Hajnalka pszichológus. A testbeszéd megértésével olvashatunk embertársaink gondolataiban, mi több: titkaiban. Aki érti a testbeszédet, az nehezebben csapható be. Vannak emberek, akiknek jók a megérzéseik, ők könnyen értik a testbeszédet. Az intuitív alkatú emberek öntudatlanul is fogják a testbeszéd jeleit, azonban annak sem kell elkeseredni, aki nem rendelkezik ezzel az adottsággal. A testbeszéd jelei ugyanis megtanulhatók – tette hozzá a Lokálnak a szakértő.

Kapcsolódó Cikkek