2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Szombathely

Augusztus utolsó hétvégéjén római ruhát ölt Szombathely

Új felvonulási útvonal, folkudvar, ókori boksz – a már hagyományossá és népszerűvé vált programok és programhelyszínek mellett ezekkel az újdonságokkal is várja a látogatókat az idén nagykorúvá váló Savaria Történelmi Karnevál. A négynapos időutazást augusztus 24–27. között rendezik meg Szombathelyen.

Immáron 18. alkalommal ölt római „ruhát” a város. A hagyományok szerint a Történelmi Témaparkban lobban majd fel a karnevál lángja, amely négy napon át hirdeti: új időszámítás kezdődött Savariában. Hagyományőrzők és művészek, vásárosok és komédiások elevenítik fel a múltat, hozzák közelebb látványban, hangban, ízben, illatban Szombathely 2000 éves történetét.


Idén több újdonság is lesz a Savaria Történelmi Karneválon Fotó: szombathely.hu

A szervezők szerint minden értelemben kortalan ez rendezvény: egyrészt sokféle történelmi korszak megelevenedik ilyenkor, másrészt kicsik és nagyok, fiatalok és még fiatalabbak, szépkorúak és a legszebb korban lévők számára egyaránt kínál programokat ez a néhány nap.

Koczka Tibor alpolgármester és Puskás Tivadar polgármester a beharangozó sajtótájékoztatón Fotó: szombathely.hu

Közép-Európa legnagyobb historikus fesztiválját augusztus utolsó hétvégéjén rendezik. A programismertető sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, hogy mára Szombathely emblematikus eseményévé vált a karnevál. Ez pedig szerinte azt bizonyítja, hogy az itt élők megbecsülik múltjukat, ápolják történelmi örökségüket. Koczka Tibor alpolgármester az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) elnevezésű pályázat kapcsán emelte ki a karnevál jelentőségét. Az esemény jó lehetőség lesz arra is, hogy a Fő téren az EKF-standnál a látogatók elmondják véleményüket, megosszák ötleteiket arról, mi kerüljön be Szombathely pályázatába.


A tavalyi sikeres kezdet után ismét lesznek esténként felnőtteknek szóló színházi előadások a Kalandvár színpadán. Három este három különféle felnőtt-történetet ismerhetünk meg Thalia kertjében. Újra életre kel a Zsidó Udvar, és ismét lesz katonai toborzópont az Aréna u. 8. alatt. A Karneválszínház idei darabját a Weöres Sándor Színház főrendezője, Réthly Attila álmodja színpadra: műsoron Shakespeare örök klasszikusa Vízkereszt vagy bánom is én címmel. A Tüzes játék ezúttal a Csodaszarvas legendáját dolgozza fel.

A Berzsenyi tér átépítése miatt változik a felvonulás menete Fotó: szombathely.hu

Az egyik legnagyobb változás, hogy a Berzsenyi tér átépítése miatt újra a Fő téren megy keresztül a két felvonulási menet. Emiatt a vásár berendezése, az útlezárások és a lelátók is máshogyan rendeződnek el. A fesztiválra meghívást kapnak a város díszpolgárai, a tervek szerint a felvonulást vezető bigán láthatja őket a város mai polgársága. A Falco KC sportolóival is találkozhat a közönség, továbbá egy könnyűszerkezetes óriásbábos őslény – Tyranno savarinus rex, a legöregebb helyi lakos – első lépéseinek is tanúi lehetünk.

Kincsekre lelhetünk az öreg város vásárában Fotó: szombathely.hu

Folkudvar néven új kísérőhelyszín nyílik a Thököly Imre úti Sörpatika udvarán. Pénteken és vasárnap este a néptánc, a népzene és népdal lesz a főszereplő. A Vas Megyei Mérnöki Kamara Mérnökmozit szervez: egy humoros kisfilmmel szeretnék a diákok figyelmét ráirányítani a mérnöki szakmák nagyszerűségére. A Kalandvár ókori kézművesudvarában a régiek szerszámaival ismerkedhetnek meg a mai gyerekek, valamint újdonságként egy óriásdominó is várja a kicsiket. A Történelmi Témaparkban az ókori boksz fejlődésének állomásait mutatják be az érdeklődőknek. Minden eddiginél több szervezet mutatkozik be a Civil Korzón, és ismét lesz hangverseny az evangélikus templomban. A hagyományokhoz hűen minőségi kulináris és zenei élmények is várják a karneválozókat. Részletek a savariakarneval.hu oldalon.

Kapcsolódó Cikkek