2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Szombathely

Augusztus utolsó hétvégéjén római ruhát ölt Szombathely

Új felvonulási útvonal, folkudvar, ókori boksz – a már hagyományossá és népszerűvé vált programok és programhelyszínek mellett ezekkel az újdonságokkal is várja a látogatókat az idén nagykorúvá váló Savaria Történelmi Karnevál. A négynapos időutazást augusztus 24–27. között rendezik meg Szombathelyen.

Immáron 18. alkalommal ölt római „ruhát” a város. A hagyományok szerint a Történelmi Témaparkban lobban majd fel a karnevál lángja, amely négy napon át hirdeti: új időszámítás kezdődött Savariában. Hagyományőrzők és művészek, vásárosok és komédiások elevenítik fel a múltat, hozzák közelebb látványban, hangban, ízben, illatban Szombathely 2000 éves történetét.


Idén több újdonság is lesz a Savaria Történelmi Karneválon Fotó: szombathely.hu

A szervezők szerint minden értelemben kortalan ez rendezvény: egyrészt sokféle történelmi korszak megelevenedik ilyenkor, másrészt kicsik és nagyok, fiatalok és még fiatalabbak, szépkorúak és a legszebb korban lévők számára egyaránt kínál programokat ez a néhány nap.

Koczka Tibor alpolgármester és Puskás Tivadar polgármester a beharangozó sajtótájékoztatón Fotó: szombathely.hu

Közép-Európa legnagyobb historikus fesztiválját augusztus utolsó hétvégéjén rendezik. A programismertető sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, hogy mára Szombathely emblematikus eseményévé vált a karnevál. Ez pedig szerinte azt bizonyítja, hogy az itt élők megbecsülik múltjukat, ápolják történelmi örökségüket. Koczka Tibor alpolgármester az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) elnevezésű pályázat kapcsán emelte ki a karnevál jelentőségét. Az esemény jó lehetőség lesz arra is, hogy a Fő téren az EKF-standnál a látogatók elmondják véleményüket, megosszák ötleteiket arról, mi kerüljön be Szombathely pályázatába.


A tavalyi sikeres kezdet után ismét lesznek esténként felnőtteknek szóló színházi előadások a Kalandvár színpadán. Három este három különféle felnőtt-történetet ismerhetünk meg Thalia kertjében. Újra életre kel a Zsidó Udvar, és ismét lesz katonai toborzópont az Aréna u. 8. alatt. A Karneválszínház idei darabját a Weöres Sándor Színház főrendezője, Réthly Attila álmodja színpadra: műsoron Shakespeare örök klasszikusa Vízkereszt vagy bánom is én címmel. A Tüzes játék ezúttal a Csodaszarvas legendáját dolgozza fel.

A Berzsenyi tér átépítése miatt változik a felvonulás menete Fotó: szombathely.hu

Az egyik legnagyobb változás, hogy a Berzsenyi tér átépítése miatt újra a Fő téren megy keresztül a két felvonulási menet. Emiatt a vásár berendezése, az útlezárások és a lelátók is máshogyan rendeződnek el. A fesztiválra meghívást kapnak a város díszpolgárai, a tervek szerint a felvonulást vezető bigán láthatja őket a város mai polgársága. A Falco KC sportolóival is találkozhat a közönség, továbbá egy könnyűszerkezetes óriásbábos őslény – Tyranno savarinus rex, a legöregebb helyi lakos – első lépéseinek is tanúi lehetünk.

Kincsekre lelhetünk az öreg város vásárában Fotó: szombathely.hu

Folkudvar néven új kísérőhelyszín nyílik a Thököly Imre úti Sörpatika udvarán. Pénteken és vasárnap este a néptánc, a népzene és népdal lesz a főszereplő. A Vas Megyei Mérnöki Kamara Mérnökmozit szervez: egy humoros kisfilmmel szeretnék a diákok figyelmét ráirányítani a mérnöki szakmák nagyszerűségére. A Kalandvár ókori kézművesudvarában a régiek szerszámaival ismerkedhetnek meg a mai gyerekek, valamint újdonságként egy óriásdominó is várja a kicsiket. A Történelmi Témaparkban az ókori boksz fejlődésének állomásait mutatják be az érdeklődőknek. Minden eddiginél több szervezet mutatkozik be a Civil Korzón, és ismét lesz hangverseny az evangélikus templomban. A hagyományokhoz hűen minőségi kulináris és zenei élmények is várják a karneválozókat. Részletek a savariakarneval.hu oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.