EUR: 345,21 Ft
CHF: 320,09 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Az ellenzéki pártok nem tudtak új szimpatizánsokat megszólítani

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője szerint “lényegében bármelyik kutatócég mérését” vizsgálva az látszik, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak új szimpatizánsokat megszólítani, új szavazókat tartósan beépíteni a táborukba; a helyzet hasonló a 2014-es választások előttihez, az ellenzék nem éri el a bizonytalanokat.

Fodor Csaba a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden azt mondta: az ellenzéki pártok ezért arra törekednek majd a következő hónapokban, hogy legalább a jelenlegi táborukat egyben tartsák, ne kerüljenek a 2014-es mandátumszint alá.


Közölte: méréseik szerint a választók nagyjából öt százaléka kormányváltást szeretne, de rejtőzködő szimpatizáns. Ha most vasárnap lennének a választások, a Jobbik nagyjából azt az eredményt érné el, mint 2014-ben, és ez igaz a kormánypártokra, valamint a baloldalra is – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik és a baloldal között lenne közeledés, Fodor Csaba úgy válaszolt: ez azért vet fel “hitelességi problémákat”, mert néhány évvel ezelőtt a baloldalról elhangzottak olyan nyilatkozatok, amelyek “nácinak”, “fasiszta pártnak” nevezték a Jobbikot. A baloldali törzsszavazóknak is komoly dilemma, hogy miként viszonyuljanak a mostani Jobbikhoz – vélekedett az elemző -, azért is, mert vannak olyan “elszólások, kirohanások”, amelyek mutatják, a Jobbik ugyanaz, mint három-négy-öt évvel ezelőtt.

Kapcsolódó Cikkek